Döntött a bíróság a szír elítélt feltételes szabadságáról

Nyíregyháza – A Nyíregyházi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája 2019. január 11-én elrendelte A. H. elítélt feltételes szabadságra bocsátását 2019. január 19-i hatállyal. Az elítéltet a Szegedi Törvényszék 2018. szeptember 20-án terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt 5 év börtönbüntetésre és 10 év kiutasításra ítélte.

A jogerős ítélet értelmében a kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamába be kell számítani az elítélt által 2015. szeptemberétől letartóztatásban töltött időt. Ezentúl a szabadságvesztés büntetés 2/3 részének kitöltését követően az elítélt feltételes szabadságra bocsátható. Az elítélt 2019. január 19-én 40 hónapot (2/3-ot) tölt le a szabadságvesztésből.

Az elítéltet fogva tartó büntetésvégrehajtási intézet előterjesztése alapján a bíróság 2019. január 11-én meghallgatta az elítéltet, és feltételes szabadságra bocsátotta. Amennyiben az elítélt a fennmaradó 1/3 időtartam alatt elkövetett bűncselekményért szabadságvesztésre ítélik, abban az esetben le kell töltenie a teljes szabadságvesztést, valamint az új büntetéséből sem szabadulhat feltételes szabadsággal.

A bíróság határozatát az ügyész, az elítélt és a védő tudomásul vette, így az jogerős. Az elítélttel szemben ezt követően a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal végrehajtja a kiutasítást. Ennek értelmében köteles Magyarországot elhagyni, és 10 évig nem térhet vissza.

– Dr. Sörös László, sajtószóvivő –
hirdetés