Drágulnak holnaptól a gyógyszerek – lesz, amelyik a mostani négyszeresébe kerül majd

Budapest – Keddtől már a legtöbb gyógyszert 30-50 százalékkal drágábban lehet majd kapni, sőt, lesz olyan készítmény is, amelyikért a korábbi ár négyszeresét kell fizetni.

A gyógyszerek állami támogatásának csökkenése miatt drasztikusan nő a lakosság terhe – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.
Azok a készítmények, amelyek állami támogatása 90-ről 85 százalékra csökkent, 40 százalékkal kerülnek majd többe. Az eddig 70, most 55 százalékban támogatott készítmények ára 50 százalékkal nő. Ilyenek például az allergia elleni szerek, az antibiotikumok, a vízhajtók. A most már csak 25 százalékban támogatott gyógyszerek közül sokért a korábbinak akár kétszeresét kell majd a betegeknek fizetni. Lesz olyan készítmény is, amely, mivel kikerült a kiemelten támogatott szerek közül, négyszer annyiba kerül majd keddtől – mondta az elnök.
Az árváltozás szinte valamennyi készítményt érinti. 3000 gyógyszerből csupán 19 lesz olyan, amelynek csökken az ára, a többié emelkedik. Még azokért a gyógyszerekért is fizetni kell 300 forint térítési díjat, amelyek eddig ingyenesek voltak, csak bizonyos betegségcsoportok orvosságai maradnak térítésmentesek a rászoruló betegek számára.
Minden szakmai megfontolást nélkülöz a gyógyszertámogatási rendszerének megváltoztatása – mondta a kamara elnöke. Felháborítónak nevezte, hogy azoknak az embereknek, akik egész évben fizetik a társadalombiztosítási járulékot, egy megfázás esetén olyan gyógyszert kell venniük, amelynek árához az állam csak mondjuk a negyedével járul hozzá – tette hozzá.
Horváth Tamás megerősítette azt a lapinformációt, hogy a kamara be kívánja perelni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP). Az idei költségvetésből kimaradt ugyanis az a 300 millió forintos tétel, amelyet a patikák vénykezelési díjként kaptak az egészségügyi kasszától. Tíz éve azért járt ez a receptenkénti 1,7 forint, mert a gyógyszertárak adminisztrációja nőtt azzal a rendelkezéssel, hogy ellenőrizniük és jelenteniük kellett az OEP-nek a vények adatait. A patikákkal most visszamenőleg akarják aláíratni azt a szerződést, amelyben elfogadják, hogy január 1-től mindezt ingyen csinálják. Ez törvénytelen, ezért a kamara bírósághoz forrdul – mondta az elnök.
Az egészségügyi tárca más intézkedéseinek megalapozottságát is megkérdőjelezték a tájékoztatón. Elhangzott, hogy a minisztérium internetes honlapján szereplő, háziorvosoknak felírásra ajánlott legolcsóbb gyógyszerek között olyan készítmények is szerepelnek, amelyeket nem lehet Magyarországon beszerezni. Ilyenek például a felszámolás alatt álló 1 A Pharma nevű gyógyszergyár készítményei. Nonszensz, hogy a rendelkezések szerint a háziorvosokat esetleg azért büntetik majd meg, mert nem ezeket a nem létező szereket írják fel betegeiknek – mondta Havelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke.
hirdetés