Drágultak a lakossági hitelek Szlovákiában

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. április 10., kedd (MTI) – Havi összehasonlításban 0,33 százalékponttal drágult februárban a Szlovákiában működő kereskedelmi bankok által nyújtott fogyasztási hitelek átlagos költsége és így elérte 17,21 százalékot – adta hírül a Szlovák Nemzeti Bank adataira hivatkozva a Pravda szlovák napilap kedden. Ugyanebben az időszakban a lakosság a fogyasztói hitelek iránti kereslete is nőt.

Februárban az újonnan felvett lakossági fogyasztási hitelek összege csaknem elérte a 96 millió eurót. A közös európai fizetőeszköz 2009 januári bevezetése óta, eddig ez volt a kereskedelmi bankok legerősebb februári eredménye és alig maradt el a legerősebbnek számító tavaly decemberi összegtől. A megemelkedett érdeklődés hátterében a több fogyasztási hitel összekapcsolásának lehetőségét megteremtő termékek népszerűsítését célzó reklámkampányokat látják a pénzintézetek.
A felvett hitelek értékének emelkedésével egy időben nőttek a kölcsönök összköltségei is. Bár a kereskedelmi bankok nem emelték a hitelek kamatát, nőttek az ügyfelek által fizetett egyéb költségek. Míg januárban a fogyasztói hitelek átlagos költsége 16,88 százalék volt, addig ez februárra 17,21 százalékra nőt.
A lakossági hitelek átlagos kamatterhei Szlovákiában az egyik legmagasabb értéket mutatják az Európai Unión belül. Míg például ez az átlagkamat a szomszédos Ausztriában alig több, mint 5 százalékos volt, az Európai Uniós átlag pedig 7 százalék körül mozgott, Szlovákiában a fogyasztói hitelek átlagkamata februárban 16,11 százalék volt.

-MTI-
hirdetés