Nyíregyháza hírei

2013.04.18. 07:21

Agrárfórum a szabolcsi gazdákért

„Fontos egy erős, a teljes agráriumot képviselő érdekérvényesítő szervezet létrehozása.”

„Fontos egy erős, a teljes agráriumot képviselő érdekérvényesítő szervezet létrehozása.”– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara létrejöttével egy egységes, közös érdekeket képviselő tagság formálódik, mely a termelők, a feldolgozók és élelmiszerkereskedők összefogásával valósulhat meg – nyitotta meg a szerda délután Napkoron rendezett gazdafórumot Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Adminisztrációs kérdések

Szerinte kevés szó esik arról, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal, mint minden mezőgazdasági támogatással kapcsolatos ellenőrző és kifizető szervezettel hogyan működhetnek együtt.

– Pedig az egyik legfontosabb dolog a pontos adminisztráció, mert ez minden pályázati illetve támogatási kérelem kifizetésének alapvető része. Rácz Imre hozzátette: sok őstermelő éppen emiatt az adminisztratív okból nem jut hozzá a támogatáshoz, ezen pedig törvényhozói szinten kellene változtatni.

A fórumon jelen volt Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki az új uniós költségvetésről, azon belül is a mezőgazdasági támogatásokról beszélt az erdei iskolában összegyűlt gazdáknak.

– Komoly, több száz milliárd forintos támogatási igénye van a zöldség- és gyümölcságazatnak, ami érinti a szabolcsi gazdákat is. Újra nyitni szeretnénk az orosz piac felé, nemsokára egy Moszkvában megnyíló kereskedőház segítheti ezt a nyitást – mondta Budai Gyula parlamenti államtitkár.

Fontos az érdekérvényesítés

A fórumon elhangzottakból kiderült: különösen fontos egy erős, a teljes agráriumot lefedő érdekérvényesítő szervezet létrehozása. A kamara részéről a feladatok között kiemelt hangsúllyal kívánják kezelni megyénk élelmiszer feldolgozásának (konzervüzemek, hűtőházak) és az azt ellátó zöldségtermesztési és kertészeti ágazatnak a fellendítését. 

KM-TG

Vidékfejlesztési Minisztérium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!