Drogos és ittas sofőrökre vadásztak Európa-szerte, így nálunk is

A TISPOL (mint az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata, mely 25 ország mintegy 200 közlekedésrendészeti szervét foglalja magába) 2006. évi ellenőrzési terve alapján az A/D (Alcohol & Drug) nemzetközi közlekedésbiztonsági akcióra az év 23. hetében, 2006. június 6-8 között került sor, mely az ittas és a bódult állapotban történő járművezetés ellenőrzésére terjedt ki.

A Magyar Köztársaság rendőrsége – mint a TISPOL szervezet teljes jogú tagja – részt vesz az „A/D” ellenőrzés végrehajtásában.

Az ország egészére, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyére kiterjedő TISPOL ellenőrzés három nap, 2006. június 6-7-8-án került végrehajtásra.

A szabályszegések előfordulásának időpontjára tekintettel az ellenőrzéseket 15.00-24.00 óra között, legalább napi 6-6 órában, s ott hajtották végre, ahol a helyi tapasztalatoknak megfelelően az ittas járművezetés valószínűsége a legmagasabb (általában lakott területen belüli útvonalakon – kivéve természetesen a gyorsforgalmi utakat).

A kontinens területének jelentős részére kiterjedő közúti ellenőrzés indoka, hogy az ittas, ill. bódult állapotban történő járművezetés Európában és Magyarországon egyaránt kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelent, s egyike a három fő baleseti oknak.

A nem kívánatos jelenség visszaszorítására a legjobb gyakorlat a járművek szúrópróbaszerű leállítása, s a járművezetők légalkoholmérő eszközzel történő helyszíni vizsgálata (az EU Bizottság 2003. október 21-i ajánlásának 6. pontja alapján).

Hazánkban a szeszes italtól befolyásolt állapotban okozott balesetek száma évek óta igen magas. Az elmúlt évben a közúti balesetek 12,4 %-át (!) ittas járművezetők okozták.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az erőteljes közlekedési jelenlét és ellenőrzéseknek is köszönhetően míg az előző év I-V. hónapjában 63 balesetet okozónál tapasztaltak ittasságot, addig 2006. hasonló időszakában 50 esetben volt erre példa. Ez év eddigi összes balesetéhez viszonyítva (364) ez az arány 13,7 %.

Borsod-ABaúj-Zemplén megyében az európai ellenőrzéshez kapcsolódva 1036 autóst ellenőriztek a rendőrök. A legtöbb gépjárművezetőt (275) az encsi térségben vontak ellenőrzés alá az egyenruhások.

7 autósnál alkoholos befolyásoltságot jelzett a készülék, velük szemben eljárást kezdeményeztek. Hármójuk vezetői engedélyét bevonták.

Drog miatti bódult állapotban senki nem ült az igazoltatottak közül a volán mögé.

Kisebb fokú szabályszegés miatt a rendőrök 113 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 26 fővel szemben pedig feljelentéssel éltek.

Kompoltiné Jakab Ilona r.őrgy
hirdetés