Drónok vigyáznak majd a kercsi híd biztonságára

Drónok vigyáznak majd a kercsi híd biztonságára
© Fotó: rian.com.ua
Oroszország – Tekintettel a Krímet Oroszországot összekötendő híd méreteire, a hagyományos őrségen kívül pilóta nélküli automata repülő és víz alatti eszközök is őrzik majd a szerkezet épségét.

A Kercsi-szoros felett átívelő híd nem csupán egy közlekedési útvonal, hanem egyfajta köldökzsinór szerepét lesz hivatott betölteni a szárazföld és a félsziget között. Az autóúton kívül vasútvonal, villany-, gáz- és kőolajvezeték fogja általa összekötni Oroszországot az általa bekebelezett Krímmel.

A stratégiai jelentőségéből és az ukrán-orosz háborús helyzetből fakadóan fokozott védelemre szorul. Ennek érdekében Moszkva hajlandó bevetni az erre alkalmas XXI. századi technológia legjavát. A híd körül, alatt és felett automata harcászati tengeralattjárók és repülő drónok köröznek majd, nem beszélve a csőre töltött harci naszádokról.

A kercsi lesz Oroszország leghosszabb hídja. A két part közötti legnagyobb távolsága a közúti híd esetében közel 17 kilométer, míg a vasúti párja több mint 18 kilométeres lesz. Középső szakaszának 35 méteres magassága és a 227 méteres pillértávolság lehetővé teszi, hogy a legnagyobb tankerek is elférjenek alatta. A közúti szakasz átadása 2018 decemberére várható, míg a vasúti forgalom várhatóan csak jövőre indul be majd – írja a RIANovosztyi.

– Palkó István –
hirdetés