Duda, síp, nagyharang

Duda, síp, nagyharang
© Fotó: pap.pl
Aligha kell hosszasan meditálni a válaszon, ha felvetődik „A vajon kik a magyarok legnagyobb barátai?” kérdés. Naná, hogy a lengyelek! A két jó barát régen együtt harcolt, kaszabolt, s itta egymás borát, és a közös a történelmi múlt, a cimboraság mit sem vesztett varázsából az évszázadok során. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.


A nemesi lét és a nemesi lé fogyasztása erősítette a közös szálakat, számtalan példát sorolhatunk arra, hogy úri módon ápoltuk a tradíciót, miközben zúgtak a harangok. Manapság a politika, a gazdaság és a sport felerősíti a historiális kohéziót. Például élelmiszerek, bútorok folyama hömpölyög onnan, tőlünk pedig Nikolics Nemanja, Kádár Tamás, Gyurcsó Ádám és Mervó Bence is fejest ugrott a színvonalban, szurkolói kultúrában és nézettségben erősebb élvonalbeli bajnokságukba, ahol a füttynek is más az akusztikája.

Vasárnap Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök a síppal felkavart Kossuth téri nagygyűlésen családias hangot ütött meg: „Mindig is a barátaink voltatok. Számíthattok Lengyelországra a legnehezebb pillanatokban is” – harsogta Krakkó szülötte. Aznap a jó sors a polákok földjén talált, ahol az állami televízió adásában folyamatosan látható volt a képernyő alsó sarkában az ünnepünk 60. évfordulóját és a szabadságunkat hirdető, nemzeti színű felirat. Baráti gesztus. Elképzeltem mindezt fordítva. Szerintem ne fütyüljünk az egészre!

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés