Üdülési csekk: érdemes sietni

Üdülési csekk: érdemes sietni
A 2,3 milliárd forintos keret erejéig igényelhetnek üdülési csekket a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál azok, akik megfelelnek a pályázatokban előírt feltételeknek. Ezért – noha a határidő április 30. – érdemes igyekezni a nyomtatványok és a szükséges mellékletek beadásával.

Az öt pályázattal a családokat, a fogyatékkal élőket, a munkavállalókat, a nyugdíjasokat és a szakmunkástanulókat kívánják segíteni – tudta meg a Napló Karácsony Mihálytól, az alapítvány elnökétől.

Ennek keretében 5-15 ezer forintos önrésszel 20-60 ezer forint értékű üdülési csekkhez juthatnak, a kiírástól, illetve jövedelmük nagyságától függően. Fontos azonban tudni, hogy egy ember egy esztendőben csupán egy alkalommal pályázhat, ezt az adóazonosító számok alapján követik nyomon.

Naponta több ezer

Szintén nem elhanyagolható kritérium, hogy ez a lehetőség nem jár mindenkinek: a szakmunkástanulóktól eltekintve jövedelemhatárhoz kötött. Aktív dolgozók esetében fejenként összesen bruttó 85 ezer, nyugdíjasok, illetve fogyatékosok esetében pedig 74 ezer 100 forint a jövedelemhatár, s mindenképpen érdemes figyelmesen áttanulmányozni a pályázati feltételeket. Gyakori hiba például, hogy a jövedelmet egy családban nem fejenként, hanem átlagolva számolják, s valamelyik házastársé meghaladja az előírt minimumot – csakhogy akkor már nem jár a kedvezmény.

Sokan érdeklődnek a lehetőségek iránt, naponta több ezer boríték érkezik. Telefonon is rengetegen keresik meg az alapítványt, folyamatosan túlterheltek a vonalak. Pályázatuk eredményéről írásban viszont csak azok kapnak értesítést, akik bekerültek a támogatottak körébe, ellenben a 06-30/30-30-303-as telefonszámon – adószáma beütésével – bárki kaphat tájékoztatást arról, sikerrel járt-e.

Pályázatok

„Együtt pihen a család”
„Esély a pihenésre” – fogyatékkal élőknek
„Ezüst nyár” – nyugdíjasoknak
„Gondtalan pihenés” – munkavállalóknak
„Vakációs program” – szakmunkástanulóknak

Részletes információkat a www.udulesicsekk.hu honlapon kaphatunk, ahol az űrlapokat is letölthetjük. Érdeklődni a 06-1/248-21-50-es fővárosi telefonszám 130, 131 és 136-os mellékén lehet, továbbá az alapítvány debreceni ügyfélszolgálatán, a Péterfia utca 2. alatt (telefonszám: 52/320-853).

Csak belföldön használható

Az üdülési csekkeket kizárólag Magyarországon lehet igénybe venni – pontosan a belföldi turizmus fellendítése volt az életre hívók szándéka. Használhatjuk szállások és ehhez kapcsolódó, valamint utazási szolgáltatások igénybevételére, vonat-, hajó és buszutakra, fizethetünk vele – ha üdülni indultunk – tankoláskor, vásárolhatunk balatoni területi horgászengedélyeket, belépőjegyeket a fővárosi növény- és állatkertbe. Lehet fürdőgyógyászati ellátások ellenértéke is, s étkezhetünk „belőle”. Fesztiválok belépőjegyeihez szintén hozzájuthatunk ezen a módon, s újabban segítséget nyújthat akkor is, ha a helyszínen szeretnénk megtekinteni a Forma–1-es Magyar Nagydíjat.
hirdetés