Dunja Mijatovicot választotta emberi jogi biztosnak az Európa Tanács

Brüsszel, Strasbourg – Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős korábbi biztosát választotta az Európa Tanács új emberi jogi biztosának a strasbourgi székhelyű szervezet parlamenti közgyűlése szerdán.

A bosznia-hercegovinai új biztos a posztot 2012 óta betöltő, az Egyesült Államokban született, lett származású Nils Muiznieks jelenlegi biztostól 2018. április 1-jén veszi át.

Mijatovic megbízatása hat évre szól, mandátuma nem meghosszabbítható.

Dunja Mijatovic médiajogi szakértő 1998-ban az egyik alapítója volt a bosznia-hercegovinai médiahatóságnak. Tevékenységével elősegítette, hogy a háború utáni környezetben létrejöjjenek a média működésének jogi és politikai keretei – állt az EBESZ közleményében. Részt vett az Európa Tanács szólásszabadság ügyében létrehozott egyik szakértői bizottságában. Dolgozott többek között Örményországban, Jordániában, Szerbiában, Nagy-Britanniában és Irakban is. 2007 óta az Európai Médiaszabályozó Testületek Platformjának (EPRA) elnöke volt, egyedüliként az Európai Unión kívüli országok képviselői közül. Számos díjat kapott az emberi jogok területén végzett munkájáért.

Dunja Mijatovic mellett az emberi jogi biztosi poszt jelöltjei között volt Goran Klemencic, Szlovénia igazságügyi minisztere, a Szlovén Köztársaság korrupció megelőzésével foglalkozó bizottságának megbízottja, valamint Pierre-Yves Le Borgn’ francia jogász, szocialista politikus, a Franciaországon kívül és a tengerentúlon élő francia állampolgárok hetedik választókerületének korábbi megbízottja.

Az emberi jogi biztos intézményét 1999-ben hívták életre. A biztos szerepe elsősorban megelőző jellegű, kötelességei eltérnek az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) funkcióitól vagy más, az egyezmény alapján létrehozott szervek feladataitól. Nem rendelkezik végrehajtói hatalommal, de tanácsadás, elemzések és ajánlások formájában segíti a tagállamokat törvényhozási hiányosságaik megszüntetésében, és az emberi jogok megsértésének megelőzéséhez gyakorlati útmutatókkal szolgál.

Független intézményről van szó, a biztos feladata az oktatás elősegítése, az emberi jogok tudatosításának és tiszteletben tartásának támogatása a tagállamokban, továbbá biztosítja az Európa Tanács normatív eszközeinek teljes és tényleges betartását. Feladatai közé tartozik még a nemzeti emberi jogi intézmények támogatása, valamint az együttműködés más nemzetközi szervezetekkel. A biztos intézkedéseket tehet a kormányoktól, nemzeti parlamentektől, nemzeti ombudsmanoktól és hasonló intézményektől, személyektől és szervezetektől kapott lényeges információ alapján. Speciális ügyekben jelentést, ajánlást vagy véleményt terjeszthet az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága és a Parlamenti Közgyűlés elé.

– MTI –Sporthírek


hirdetés