mezőgazdaság

2020.09.23. 17:30

Megyénkben is kevés alma termett az idén

A tavaszi fagyok után több alkalommal a jég is rontott a gyümölcs minőségén.

Fotó: Sipeki Péter

– Az unióban várhatóan ugyanakkora lesz az almatermés, mint tavaly, ami azonban 10 százalékkal elmarad a sokéves átlagtól, míg hazánkban a tavalyi 400 ezer tonnánál 50-100 ezer tonnával is kisebb lehet az idei hozam – mondta el dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

– A tavaszi fagyok után több alkalommal kaptam jeget, így a minőségre sem lehetek büszke, így gyakorlatilag csak valamelyik léüzemnek tudom eladni az almámat – panaszkodott a Ramocsaházán élő Cseh László, aki öt hektáron termeszti a gyümölcsöt. A hatvanhat esztendős, sokat látott gazda lapunknak elmondta: kimondottan gyenge lesz az idei termése, a szezon végére nagyjából hatszáz mázsa almával számol úgy, hogy a kertje „háromezer–háromezer-ötszáz mázsát is elbírna”.

Nem csillog szabolcs aranya

Dr. Apáti Ferenc lapunknak elmondta, az idei országos almatermés körülbelül egyharmada lehet az étkezési minőség, a többi a léüzemekbe kerülhet.

A FruitVeB alelnöke szerint a nyári almát július második felében kezdték szüretelni a gazdák, ennek az árpozícióját alapvetően meghatározta, hogy a szokásossal ellentétben az idén júliusra elfogytak a tavalyról betárolt készletek.

Augusztus végén

– Ez, valamint a gyenge termés az árak megduplázódását hozta magával. A nettó termelői árak kilogrammonként 200–300 forint között alakultak, a fogyasztók pedig 600-700 forint körüli áron kaphatták meg a nyári almát a piacon – mondta a csengeri származású szakember.

A FruitVeB alelnökétől megtudtuk, a Gala fajta szürete augusztus végén indult meg, és mára gyakorlatilag a végére értünk. A Gala termelői ára a nettó 130–160 forint/kilogramm között mozgott (130–140 forint a régebbi, kevésbé jól színeződő Gala-változatok, míg 150–160 forint a korszerű Gala-klónok ára), tartályládás, első osztályú almára vonatkoztatva, tárolás, válogatás és csomagolás nélkül.

– Ezek az árak némi mérséklődést jelentenek a nyári, illetve a tavalyi almák után, de még mindig a szokásos árszint fölött vannak. A fogyasztói árakban szintén végbement kismértékű csökkenés, jelenleg átlagosan 500 forint körül mozog az alma a piacokon, ami még mindig az elmúlt 5-10 évben megszokott fogyasztói árintervallum teteje – emelte ki a szakember, hozzátéve: az árak érdemi mérséklődésére a kifejezetten gyenge hazai és a gyenge-közepes uniós termés miatt az előttünk álló időszakban sem lehet számítani.

Akárhogy is igyekeznek a gazdák, sajnos az idén sem számolhatnak kimagasló almaterméssel

Dr. Apáti Ferenc arról is beszélt lapunknak, hogy néhány napon belül elkezdődik a Golden és a Red Delicious fajtakör szürete is. Elmondta, a Goldenből a helyzethez mérten jó termés mutatkozik, míg a Red Deliciousök erős fagykárokat szenvedtek, mint ahogyan kifejezetten gyenge termés lesz a klasszikus piros fajtákból (Jonagold, Jonagored, Idared) is.

– Az árak ennek megfelelően, vagyis a terméssel fordított arányban változhatnak majd: jelenleg a piaci várakozások alapján úgy tűnik, hogy a Golden ára kismértékben lehet a korszerű Gala-változatok árszintje alatt, míg a többi felsorolt fajta esetében a korszerű Gala-változatokhoz hasonló vagy akár valamivel a fölötti árakat vár a piac. A gyenge almatermést jól mutatja, hogy a sűrítménygyártó léüzemek is nehezen jutnak alapanyaghoz, egyes üzemekben szakaszos a gyártás az alapanyaghiány miatt – adott helyzetjelentést az alelnök, majd hozzátette: a léalma ára 40 forint/kilogramm környékén mozog.

Többet is elbírna

A Ramocsaházán gazdálkodó Cseh László több évtizede foglalkozik almával, az öthektáros kertjében ­Jonathant, Goldent, Idaredet, Jonagoldot, illetve egy kevés Galát termeszt. A hatvanhat esztendős, sokat látott gazda lapunknak elmondta: kimondottan gyenge lesz az idei termése, a szezon végére nagyjából hatszáz mázsa almával számol úgy, hogy a kertje „háromezer–háromezer-ötszáz mázsát is elbírna”.

– A tavaszi fagyok után többször kaptam jeget, így a minőségre sem lehetek büszke, ezért gyakorlatilag csak léalmaként tudom eladni az almámat – panaszkodott Cseh László, majd hozzátette, több üzemmel is kapcsolatban áll.

– A vásárosnaményi feldolgozó most 38 forintért veszi át a léalma kilóját, de az a hír járja, hogy ezen is csökkenteni akarnak. Úgy vélem, hogy negyven forint volna az az ár, ami még megérné mindenkinek, gazdának és feldolgozónak egyaránt – mondta a ramocsaházi gazda, aki elmondta, az idénymunkások alkalmazása adminisztratív szempontból nagyon nehézkes, ezért úgy döntött, hogy bárkit beenged a kertjébe, aki, természetesen a megfelelő ellentételezés fejében, almát akar szedni magának.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában