Durva felfedezést tettek a tudósok: 10 perccel a halál után is működik az agy

Akt.:
Durva felfedezést tettek a tudósok: 10 perccel a halál után is működik az agy
© Illusztráció: getty images
Kanada – Ijesztő lehet azért belegondolni, hogy a testünk halála után még működhet az agyunk…

A Nyugat-Ontariói Egyetem tudósai megdöbbentő felfedezésre jutottak: 4 haldoklót vizsgáltak különféle módszerekkel, és arra a következtetésre jutottak, hogy míg 3 esetben az agy előbb mondta fel a szolgálatot, mint a szív, volt 1 eset amikor megmagyarázhatatlan módon a szív állt meg először, viszont az agy még a klinikai halál állapota után is mutatott bizonyos elektromos aktivitást.

A tudósok azt mondták, a mély alváshoz, vagy a kómához hasonló állapotban volt az elhunyt.

Bár pontos magyarázatot még nem találtak a jelenségre, hangsúlyozták, a dolog bizonyosan nem paranormális eredetű. Viszont súlyos kérdéseket vethet fel például a szervadományozást illetően.

– A halál biztos beállásának megállapításához több szempont szükséges, nem elég csupán annyi, hogy megálljon a szív. Senki sem úgy hal meg, mintha lekapcsolnánk egy villanyt, a halál is egy folyamat. Egyébként az eddig is ismert volt, hogyha leáll a keringés, a sejtek még négy, de akár hat percig is működnek. De ez idő alatt annyira károsodnak, hogy visszafordíthatatlanná válik a folyamat, az öntudat elvész. A különböző agyterületek egyébként eltérő érzékenységűek, a kevésbé érzékenyek tovább működnek – mondta el prof. dr. Nagy Zoltán neurológus a Borsnak.

Forrás: borsonline.hu.


Hamvakba hulló testek – A krematóriumban jártunk (18+)

Az életben szedett gyógyszerek és az életmód is befolyásolja a hamvak színét.

Címkék: , , ,hirdetés