Dúskál a tehetségekben Szabolcs megye – De van egyáltalán lehetőségük kibontakozni?

Akt.:
Tehetségnap Nyíregyházán
Tehetségnap Nyíregyházán - © Fotók: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Rengeteg tehetséges fiatal él Magyarországon. Nincs ez másként Szabolcs-Szatmár-Beregben sem, innen érkezett tavaly a harmadik legtöbb pályázó az egyéni fejlesztési ösztöndíjra.

– Erre büszkék lehetnek a megyében élők, és arra biztatom a tehetséges ifjakat, hogy az idén is éljenek ezzel a lehetőséggel – mondta Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár szerdán a 7 várost érintő, Nemzeti Tehetség Programot népszerűsítő roadshow utolsó, nyíregyházi állomásán.

Demarcsek Zsuzsa, a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola vezetője rámutatott: mindenki kiemelkedő valamiben, ám ahhoz, hogy ez felszínre kerüljön és erősödhessen, kellenek azok a pedagógusok, akik észreveszik a pillanatnyi megnyilvánulásokat, melyekből következtetni lehet a talentumterületre.

Több száz gyerek töltötte meg szerdán délután a Kodály-iskola hangversenytermét: izgatottan várták, hogy rájuk kerüljön a sor és bemutathassák énekes, táncos produkciójukat – azt, hogy miben tehetségesek. A hét várost érintő road­show tegnapi eseménye volt a Nemzeti Tehetség Programot népszerűsítő rendezvénysorozat utolsó állomása, ahol nemcsak az volt a cél, hogy a fiatalok bemutatkozhassanak, de az is, hogy a tehetséggondozásban részt vevők, azaz a szülők és a pedagógusok találkozhassanak egymással és tapasztalatokat cserélhessenek.

– Az ország minden településén élnek tehetséges gyerekek, és fontos, hogy részt vehessenek olyan programokon, amelyek motiválják őket, és ahol ráérezhetnek, mi az ő útjuk – mondta el Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár. – Ismerniük kell azokat a lehetőségeket, amelyek a rendelkezésükre állnak, hogy tudják, miért érdemes élniük a bennük rejlő értékekkel – tette hozzá.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azt mondta, az esemény a lehető legjobb helyen van ebben a városban, hiszen egyrészt nagyon sok itt a tehetség, másrészt adottak a lehetőségek ahhoz, hogy a kiemelkedő adottsággal bíró fiatalok kibontakoztathassák nem mindennapi képességeiket.

Tehetségkereső programok

– Nagyon korán, óvodáskorban megmutatkozik a tehetség a művészeti területeken. A zenei, táncos-mozgásos tehetségjegyek már ekkor felfedezhetőek, hamar kiderül, mennyire érzékeny, mozgékony a gyermek, vagy milyen a zenei érzéke – mutatott rá Demarcsek Zsuzsa, annak a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskolának a vezetője, mely intézmény egyben kétszeres kiváló minősítésű Tehetségpont.

– Valóban igaz, hogy mindenki kiemelkedő valamiben, ám ahhoz, hogy ez felszínre kerüljön és erősödhessen, kellenek azok a pedagógusok, akik észreveszik a pillanatnyi megnyilvánulásokat, melyekből következtetni lehet a talentumterületre.
– Tanórai környezetben az iszonyatos tempó és a nagy mennyiségű tananyag mellett szinte képtelenség arra is figyelni, melyik gyerek miben jó, ezért is fontosak a tehetségkereső programok. A gyerekek ezek keretében iskolán kívüli foglalkozásokon vesznek részt, melyek szabadabbak, érdekesebbek, sokszínűbbek, így könnyebben megnyílnak, menet közben pedig megmutatkozik, mennyire tevékenyek és különlegesek az adott területen – taglalta Demarcsek Zsuzsa, aki kérdésünkre, működik-e a tehetséggondozásban egyfajta jelzőrendszer, elmondta: úgy tapasztalja, hogy ez egyelőre még gyermekcipőben jár.

Művészeti terápia

– Fontos lenne, hogy az iskolában a pedagógusok egymásnak és a szülőknek is jelezzék, ha átlag feletti képességű gyermekkel találkoznak, és ez fordítva is igaz. Ha a csemete otthon valamit kitartóan csinál, arra érdemes rásegíteni, keresni a lehetőségeket. Az sem ritka, hogy például egy matematikában brillírozó gyermek nem képes a kommunikációra. Ilyen esetben megfontolandó a művészeti terápia, ami a gyenge oldal erősítését szolgálja, hiszen hiába a talentum, ha a gyermek nem tudja kommunikációval segíteni az önérvényesítést.

KM-SZA, CSA, LTL

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 12-i számában és a kelet.hu-n.
hirdetés