Kelet-retro

2020.07.08. 16:00

Halálos robbanás a barabási bányában

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1950. július 8., szombat

Mi történt a tejjel Nyíregyházán?

Már napok óta tart Nyíregyházán a rekkenő meleg. Az asszonyok a kora reggeli órákat használják fel arra, hogy bevásárlásaikat elvégezzék, és nagyon sokszor megtörténik, hogy 35 fokos melegben érnek haza.

A Tejért 2. számú fiókja előtt minden reggel asszonyok és gyerekek várják, hogy kinyisson az üzlet és megkapják a friss tejet. Bizalommal fordulnak a tejfiókhoz, azért állnak ott korán reggel, hogy friss tejet tudjanak adni munkába menő családtagjaiknak. Így is megtörtént, hogy mire hazavitték a harmadik vagy negyedik utcába a tejet, már megsavanyodott, sőt volt olyan eset, hogy aki távolabbra vitte, annak meg is aludt az edényben.

Ez ellen semmi panasz nem hangzott el, hiszen betudták a nagy melegnek. A szerdán hazavitt tej azonban nemcsak megaludt, hanem több is lett, mint amennyit vásároltak. Az eltett csészékből a tej kikelt, felposhadt, megbüdösödött, a csészék háromnegyed részig teltek meg savóval.

Mi lehet ennek az oka? Nagyon sokan nem tudtak ezen a napon reggelizni, hiszen a tej tönkrement. Szeretnénk, ha a Tejért vállalatvezetősége megvizsgálná a tejet, s azt, hogy kit terhet a felelősség ezért az esetért. A tisztiorvosi hivatal vizsgálja felül, mi okozhatta a tej romlását – ez asszonyaink kérése.

1980. július 8., kedd

Halálos robbanás a barabási bányában

Súlyos baleset történt július 4-én a barabási kőbányában egy robbantás előkészítésekor. Az eddig ismeretlen okból felrobbant pakszit megsebesítette S. S. robbantómestert, aki a helyszínen meghalt. Súlyosan megsérült K. E. tarpai lakos. A felelősség megállapítására a vizsgálat folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában