Helyi közélet

2010.07.19. 18:15

Veszélyt hordoz a nyár

<p>Az esetek 99 százalékában emberi felelőtlenség áll a gyermekbalesetek és tragédiák hátterében.</p>

Sem a villámcsapás, sem a katapult-baleset nem tartozik a tipikus nyári balesetek sorába – mondja dr. Pápai György, a Országos Mentőszolgálat észak-alföldi regionális vezető főorvosa, ám ez utóbbi valóban inkább erre az időszakra jellemző. Vannak azonban tipikus nyári esetek. A világstatisztika adatai alapján gyermekeknél a halálokok 15 százaléka sérülés és baleset. Az esések, a játszótéri, a kerékpáros balesetek, a gépjármű elé futások a leggyakoribbak a nyári hónapokban. Legtöbbször a kar és/vagy a láb sérül meg, a legsúlyosabbak viszont a fejsérülések.

– Nem ők a hibásak – állítja a főorvos –, hanem akik a gyermekekre felügyelnek, azok a gépjárművezetők, akik a játszóterek környékén nem kellő körültekintéssel közlekednek. Az esetek 99 százalékában emberi felelőtlenség áll a gyermekbalesetek és tragédiák hátterében, a maradék egy százalékba tartozik például a Nyíregyházi Állatparkban történt villámcsapás, ami kivédhetetlen.

Nem csak a gyerekre nézve rejt veszélyeket a nyár

A nyár gyakori veszélyei közé tartoznak még a gyorsan romló ételek okozta (szalmonella) fertőzések, nagyon óvatosnak kell lenni a nyers tojásból készült termékekkel (fagyi, sütemények). A rovarcsípések, akkor jelentenek igazi veszélyt, ha a gyerek allergiás a darászcsípésre. A kullancsoknak is ez a kedvelt évszaka. Fontos, hogy a vérszívót minél hamarabb eltávolítsák, és figyeljenek a veszélyes jelekre. A Lyme-kór gyógyítható, a védőoltás pedig megvéd a súlyosabb agyvelő- vagy agyhártyagyulladástól.

– Persze nem csak a gyerekre nézve rejt veszélyeket a nyár, a felnőttek körében a vízibalesetek és a vízbefulladások, valamint az autóbalesetek vezetik a statisztikát – mondja Pápai György. Gyakran találkoznak olyan középkorú felnőttel, akik ittasan mennek a vízbe, vagy a viharjelzés ellenére indulnak úszni. – Háztartási balesetekkel ritkábban találkozunk, ilyen sérüléssel általában maguktól mennek orvoshoz az emberek csak, súlyos esetben hívnak mentőt. Az viszont tény, minden évben vannak megdöbbentő, lehangoló esetek és a nyári hónapokban nő a baleseti statisztika.

Megkérdeztük – Hogyan védekezik a nyári balesetek ellen?

– Szerintem a balesetekre nem lehet felkészülni - kezdte Kostyó Enikő, aki kisgyermekes családanyaként azt állítja, meg kell bízni a gyerekekben és akkor nem eshet bajuk. Bozsár János szerint kerülni kell az elavult játékokat.

- Nem lehet eléggé óvatos az ember, minden régi játékot mellőzni kell! Felesége, Bozsár Jánosné hasonlóan vélekedett. - Szerintem az ember akkor lehet igazán elővigyázatos, ha mindenre odafigyel. Anyukaként pedig tudom, ez gyakran erőt és türelmet próbáló feladat.

- Három és fél éves a kisfiam. Nagyon eleven gyerek, ezért rengeteg odafigyelést igényel. Soha nem hagyom egyedül, mindig szülői szemek őrzik a mozgását - nyilatkozta Takács Erzsébet.

- Sehol nem érzem magam igazán veszélyben. A strandon úgy érzem, csak az úszótudásom menthet meg. Főzni még csak most tanulok, ott anyukám vigyáz rám - mosolygott Gulyás Gabriella.

- Nagyon elővigyázatos vagyok. Mély vízbe soha nem megyek, a vidámparkok élményjátékait pedig messzire elkerülöm, mert veszélyesnek tartom őket - mondta lapunknak Molnár Emese.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában