Helyi közélet

2017.02.25. 16:57

Nyitottak a börtönre is Kemecsén

Kemecse - Ebben az évben készül el a tanuszoda, és hozzákezdenek a börtön építéséhez is.

Kemecse - Ebben az évben készül el a tanuszoda, és hozzákezdenek a börtön építéséhez is.

Gondoltuk volna korábban, hogy ennyire „népszerűek” a börtönök? Még 2015 őszén összesen negyven pályázóból választotta ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, hogy hol épülhetnek fegyintézetek hazánkban. A nyertesek között volt Kemecse is. Az úgyszintén érdekes, hogy többszörös a túljelentkezés a fizikai állomány felvételénél. – Az alkalmazotti létszám mintegy 250 fő lesz, és jelenleg meghaladja az ezret az erre aspirálók száma. A jelentkezőkre bonyolult, több fordulóból álló felvételi eljárás vár, amelyben a fizikai és pszichológiai alkalmasság mellett nemzetbiztonsági átvilágításon is át kell esniük – fejtegette Lipők Sándor polgármester.

Nyomatékosította: – Ez nem csak a kemecseieknek, hanem a környező településen élőknek is nagy lehetőség, hiszen stabil állami intézmény épül.

A városháza „tükörképe”

– Az 500 férőhelyes börtön folyamatos kiszolgálása a városunkban és a térségünkben lévő gazdáknak, mezőgazdasági termesztőknek is biztos felvevőpiacot jelenthet. Az önkormányzatunknak a közművesítést még meg kell oldania, de ez kellemes teher. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, a büntetés-végrehajtási intézmény 2018–2019-ben kezdheti meg a működését Kemecsén.

– Előrehaladottabb állapotban van a járási tanuszoda építése: már megkezdődtek az alapozási munkálatok. A teljes mértékben állami beruházás több mint 350 millió forintos költségvetésből válhat valóra a helyiek és a környékbeliek örömére.

– Eredetileg a tavaszi átadás szerepelt a tervekben, ez csúszik, az idén viszont mindenképpen elkészül. Akkor pedig az iskolai testnevelésben komoly előrelépést jelenthetnek a medencék. Ezen kívül a járási hivatallal is vadonatúj épületet kap, amely a városháza „tükörképe” lesz.

Élhetővé, komfortossá

Hétfőn testületi ülést tartottak Kemecsén, ahol elfogadták az idei költségvetést.

– Összesen 2,4 milliárd forintból gazdálkodunk. Nagyságrendileg fele-fele arányt képviselnek a működési és a fejlesztési keretek. Beadott pályázattal rendelkezünk kerékpárút létesítésére a település legforgalmasabb részén, a Szent István utcán, és a főtér fejlesztésére is vannak terveink.

– Szeretnénk még élhetőbbé, komfortosabbá tenni Kemecsét – jegyezte meg Lipők Sándor.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában