Ecset nélküli varázslat a Hotel Centrálban

Faragó Miklós egyik alkotása
Faragó Miklós egyik alkotása
Nyíregyháza – Pár napra ellátogat hozzánk a „színek szobrásza”: Faragó Miklós.

Ecsettel sem könnyű elkápráztatni a világot, de ujjal festeni, alkotni, ámulatba ejteni, az nem mindennapi dolog.

Rendhagyó jelenség

Faragó Miklós valóban (fogalmazzunk így) rendhagyó jelenség a világhírű magyar művészek körében – vele találkozhatunk személyesen Nyíregyházán, június 10-én, pénteken 17 órakor a Hotel Centrálban.

A halak jegyében született Mátészalkán, 1947 márciusában. Művészeti tanulmányait a hatvanas évek végén Varsóban végezte a Képzőművészeti Akadémia grafika és festő szakán. Első külföldi, skandináviai kiállítása után norvég királyi ösztöndíjat kapott, majd a rá következő években Olaszországban (Rómában és Szicíliában) élt.

A ’70-es évek elejétől, New York és Montreál után Kaliforniában telepedett le, ahol Santa Monicán rendezte be műtermét. Ez idő alatt Észak-Amerikán kívül Európa jelentősebb városaiban, valamint Ausztráliában, Izraelben és Japánban állították ki képeit. Alkotásai a világ majdnem összes országába eljutottak. Az 1980-as évek derekán települt vissza Európába, Párizs és München után Zürichben, később Liechtensteinben nyitotta meg stúdióját. A mai napig az Alpok között, a Bodeni-tó mellett él és alkot. Magyarországon először 1982-ben mutatta be festményeit.

KM-NyZs


Új technika az ujjakkal

Nyíregyházán első alkalommal állít ki. A tárlatot megnyitó Felbermann Endre idézi róla: „…elhagyva az ecsetet az új, és eredeti technika kedvéért, ujjaival formálja át az élettelen anyagot egy új reneszánsz élő lelkévé…”. A kiállításon közreműködik Ilyés Szabó Anna ének-mesemondó.

hirdetés