Ecsetet ragadtak a nyíregyházi diákönkéntesek

Akt.:
Az Inczédy György középiskola önkéntesei a sóstói pihenőhely megszépítésén dolgoznak
Az Inczédy György középiskola önkéntesei a sóstói pihenőhely megszépítésén dolgoznak
Nyíregyháza – Két helyszín, két csapat, egy cél: kényszer nélkül valami jót tenni.

Nincs szebb időszak az évben a tanulók számára a nyári szünetnél. Értékes hetek ezek, amikor az iskola és a tanulás minden nyűgét-baját maguk mögött hagyhatják, s csak a pihenésre, a feltöltődésre koncentrálhatnak. Mégis, miért mennének önként és dalolva suliba, ha nem muszáj?

onk

Nem kell félni

A nyíregyházi Kazinczy Ferenc Tagintézményben csütörtök délelőtt lelkesen dolgoztak a szorgos kezű, csacsogó lányok. A volt negyedik és nyolcadik osztályos diákok finom ecsetekkel vitték fel a vidám színeket a nagy táblákra. A Rotary Club támogatásával épülő integrált játszótér kerítését díszítik majd képek, melyekről a kis Vuk, Micimackó és Malacka mosolyognak az együtt játszó fogyatékkal élő és egészséges gyerekekre.

– Az EarlyAct a Rotary Magyarország legfiatalabbakat foglalkoztató alapszervezete, aminek kazinczys tagjai vakációjukból néhány napot jótékony célra áldoznak – árulta el Diczkóné Untener Mónika. A klub iskolai vezetője hozzátette: a világszervezet több nyíregyházi intézmény segítségét kérte, ahol szintén önkéntes diákok festik meg a leendő park kerítéselemeit.

– Jó érzés, hogy egy kis erőfeszítéssel jobbá tehetjük olyan embereknek az életét, akik erre rászorulnak bármi, ebben az esetben valamilyen betegség miatt – árulta el Zöldi-Tóth Maja. Barátnője és osztálytársa, Horváth Eszter számára szintén természetes dolog a jótékonykodás. Mindkettejük környezetében élnek sérült gyermekek, felnőttek, így – mint mondták – ez inspirálta a leendő ötödikeseket, amikor igent mondtak az önkéntes munkára.

Brezina Csilla szeptembertől a Széchenyi középiskola közgazdasági szakán tanul tovább. Négy éve tagja a klubnak, többször csatlakozott már jótékonysági akciókhoz.

– Eljárok egy közösségbe, ahol megismerkedtem egy Down-szindrómás kislánnyal. Bevallom, eleinte nagyon féltem tőle, nem tudtam, hogy közeledjek felé. Ahogy telt az idő, ő jött oda hozzám, kitüntetett az érdeklődésével és a bizalmával. Rájöttem, hogy felesleges volt félnem. Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki így érzett, ezért is fontos számomra, hogy a gyerekek már egészen kicsi koruktól együtt játsszanak sérült társaikkal. Ha ehhez annyival is hozzá tudok járulni, hogy képeket festek egy integrált játszótérre, már megérte – jegyezte meg Csilla.

Összefogással szépül meg

Véletlen egybeesés, de csütörtökön délelőtt a Csónak és Szódaház utcában egy másik csoport, az Inczédy középiskola, a NyírVV és a PPG Trilak Kft. önkéntesei a pihenőpark padjait festették újra. A munkálatok megszervezésében kulcsszerepe volt a piacvezető társaságnak, akik a szükséges eszközöket és a festékeket ingyen adták a nyíregyházi csapatnak.

– Fontosnak érezzük, hogy aktívan szerepet vállaljunk a városok színesítését célzó projektekben. Az idén ezért országszerte több helyszínen folytatjuk a rehabilitációra szoruló közösségi terek felújítását – mondta Miavecz István, a Trilak ügyvezető igazgatója.
Szabó Edina is részt vett a munkában, ottjártukkor egy pad támláját festette éppen.

– A festékgyártó cég kezdeményezte a helyreállítást, amibe bevontak egy tucat inczédys diákot, illetve a városüzemeltető társaság munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az éves tervben egyébként benne volt a park rehabilitációja – mutatott rá a NyírVV szóvivője, s hozzátette: az akció keretében a Fazekas János téri játszótér felújításához is megkapták a szükséges eszközöket.

Korcsolai Attila tanulószerződéssel dolgozik a Karbo Kft-nél. Nem volt kötelező, társaival önként jelentkezett arra, hogy munkájával szebbé varázsolja a pihenőparkot.

– Amellett, hogy a szabadban dolgozunk, beszélgetünk, tanulunk is. Eddig még nem vettem részt hasonló megmozdulásokban, de tetszik a dolog!

KM-CsA
hirdetés