Eddig soha nem látott mértékű útfelújítás a megyében!

Eddig soha nem látott mértékű útfelújítás a megyében!
© Illusztráció: Pusztai Sándor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Szabolcs-Szatmár-Beregben a Magyar Közút a kezelésében lévő úthálózat mintegy tíz százalékát újíthatja fel.

Szabolcs-Szatmár-Bereg. Zöld utat kapott a Terület- és településfejlesztési Program (TOP) második üteme is, ami azt jelenti, hogy az eddigi legnagyobb horderejű beruházást hajthatja végre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága – erősítették meg szerdán Nyíregyházán. Csapó László megyei igazgató egyértelműsítette:

– Ilyen mértékű útfelújítás még nem volt korábban. Bízom benne, hogy a tendencia folytatódik. A TOP első ütemében 2,9 milliárd forintból összesen 23,4 kilométernyi útszakasz kapott új aszfaltréteget. Most már beszámolhatok elkészült munkáról, ilyen a Nagyhalászt Tiszatelekkel összekötő út – mindezt Csapó László fotókkal illusztrálta: milyen volt a beavatkozás előtt és hogy néz ki most az út. – Folyamatban van a Nyírbátortól az autópálya ófehértói lehajtójáig tartó útszakasz kivitelezési munkája, ott is jól érzékelhető a pozitív változás. Mindegyik szóban forgó helyen az a törekvésünk, hogy a közlekedők komfortosabb körülmények között tudjanak eljutni a célállomásig.
A megyei igazgató részletezte, hogy pontosan mely területek érintettek:

– A TOP első ütemében a Kisvárda és az Anarcs, valamint az Ibrány és a Nagyhalász közötti burkolatot megerősítjük. Ibrányban és Nagyhalászban egyaránt körforgalom is létesül, emellett autóbuszöblöket építünk át. A Sonkádot Botpaláddal összekötő utat is felújítjuk és úgynevezett cseppszigetet is kialakítunk. Veszélyes kereszteződés az, amelyik Nyírturáról a benzinkútnál csatlakozik az autópályára felvezető úthoz – ott is körforgalom épül.

A pénzügyi források lehetővé tették a TOP második ütemét, amely az előzőnél is nagyobb támogatottságot kapott.

– Az ott élők és az átutazók jól tudják, hogy ráfér a felújítás az Újdombrád-Dombrád, a Döge-Szabolcsveresmart, a Szamosbecs-Szamostatárfalva és az Újkenéz-Aranyosapáti szakaszra, a Fényeslitkét Dögével összekötő útra, illetve a Nyírbogdánytól Kéken át Demecserig elnyúló 12 kilométeres útra. Ura és Baktalórántháza belterületén is megerősítjük az utat, Nyírturától Sényőn keresztül Napkorig, továbbá a Nyíregyházától Nyírszőlősig is aszfaltozunk. A TOP első ütemében 23,5, a TOP második ütemében pedig 45,9 kilométeres útszakasz újul meg Szabolcs-Szatmár-Beregben.

Csapó László nyomatékosította, hogy ezen kívül van feladat bőven:

– A honlapunkon megtalálható az úgynevezett 100 milliárdos teljes lista. Az összeg az egész országra vonatkozik, ebből körülbelül 6 milliárd forint jut a megyénkre. Ezek a TOP-osokon túli kivitelezések, amik a többihez hasonlóan még ebben az esztendőben megvalósulnak. Addig is kérjük a közlekedők türelmét, hiszen értük dolgozunk!

Példaértékű kapcsolat

– A megyei önkormányzat és a Magyar Közút szabolcs-szatmár-beregi igazgatósága között évek óta példaértékű a kapcsolat. Igyekeztünk a rendelkezésre álló forrásokat a leghatékonyabban felhasználni. Felmértük, hogy a legszükségesebb a felújítás. Kétségkívül gazdaságilag a legnagyobb horderejű a Nyírbátort az autópályával összekötő szakasz megújulása. Természetesen mindenhova nem kerülhetett új aszfaltréteg, de a mostani munkálatok nagyságrendben minden korábbit felülmúlnak – említette Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke.

Közutak a megyében

A megyei útállományt közutak és magánutak alkotják. Az autópályával együtt 2266 kilométer út található Szabolcs-Szatmár-Beregben, ebből 94 kilométer gyorsforgalmi út, 403 kilométer főút, 1769 kilométer pedig mellékút.

LTL
hirdetés