Egészséges együttműködés

Dr. Finna Péter és Vassné dr. Figula Erika, az egyetem rektora
Dr. Finna Péter és Vassné dr. Figula Erika, az egyetem rektora - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Tudományos és innovációs együttműködést írt alá a Nyíregyházi Egyetem és a FINNA-MED Klinka.

Vírusos és bakteriális fertőzések diagnosztizálásában, gyógyszermaradványok és veszélyes hulladékok kezelésében, implantátumok 3D-s nyomtatásában tervez közös kutatásokat a Nyíregyházi Egyetem és a magánklinika.

Tavaly augusztusban nyitott az egészségügyi szolgáltató, egy orvossal dr. Finna Péterrel, azóta 30 orvos, és több, mint ötezer beteg fordult meg a klinikán, ahol a szakrendelések és szűrések mellett műtéteket is végeznek.

Gyorstesztek, implantátumok

– Számos gyakorlati hozadéka lesz a mostani megállapodásnak, elkötelezettek vagyunk a kutatások, újítások mellett – mondta dr. Finna Péter orvos igazgató. – Sarkallom munkatársaimat a tudományos munkára, hiszen én magam is részt veszek gyógyszerészeti, diagnosztikai kutatásokban, a nálunk dolgozó doktoroknak is van ehhez vénájuk – fejtette ki.

– Túlszedjük magunkat antibiotikumokból, ez azért van, mert pontos laboratóriumi vizsgálatok nélkül nem lehet célzott terápiát alkalmazni, tehát felírni a fertőzést okozó baktérium ellen azt a gyógyszert, amely a leghatékonyabb. Ebben előreléphetünk, mert a Nyíregyházi Egyetemen megvan a laboros háttér. A kifejlesztett gyorstesztekkel pedig a gyógyszerkiadáson is spórolhatunk – említett egy konkrét példát a főorvos.

Miért pont a Nyíregyházi Egyetem, merül fel a kérdés.

– Intézményünk tudástárával, több évtizedes kutatói tapasztalatával segítheti az orvosok munkáját – fogalmazott dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes, kiemelve: az ún. funkcionális élelmiszerek (természetes alapanyagokból, zöldségekből, gyümölcsökből kivont koncentrátumok, amelyek különböző betegségek kezelésére és az egészségmegőrzésre alkalmasak) terén már bizonyítottak, most funkcionális italokon gondolkodhatnak együtt.

A 3D-s nyomtatók segít­ségével különböző műtétekhez implantátumokat lehet készíteni, a gyógyászati eszközök és orvosi műszerek fejlesztésén együtt dolgozhat az orvos és a mérnök ezután. A közös munkának csupán az anyagi korlátok szabhatnak gátat – hangzott el a tájékoztatón.

KO
hirdetés