Egészségesek, persze – de miért olyan drágák a biotermékek?

Egészségesek, persze – de miért olyan drágák a biotermékek?
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – Miért elérhetetlenek egy átlagos magyar vásárló számára az egészségesebb, vegyszer és antibiotikum mentes élelmiszerek? Lehetséges-e, hogy a termelők határozzák meg az árakat, és nem a nemzetközi kereskedelem?

Elsősorban tudatformálással, vagy inkább gazdasági eszközökkel teremthetünk olyan agrárkörnyezetet, amelyben a gazdasági és az ökológiai igény egyfelé mutat, ahol nem az agrárbiznisz dominanciája érvényesül, s jó minőségű élelmiszerhez jutva a fogyasztók jobb életminősége is garantálható?

Égető szükség

Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdésekről is szó esett a Nemzeti Agrárkamara és a Keleti Ökotermesztők egyesületének hétfői agrárfórumán. Dr. Ratkos József, a Keleti Ökotermesztők Egyesületének elnöke elsősorban az életmódváltás szükségességét hangsúlyozva irányította rá a jelenlévők figyelmét az érdekképviselet, az érdekvédelem fontosságára és a koordináció megerősítésének égető szükségére.

Dr. Vágvölgyi Sándor tanszékvezető egyetemi tanár a szemléletváltás szükségességét emelte ki, rámutatva a döntéshozók felelősségére is. Szuhóczky Gábor az EuróAdvance Kft. ügyvezetője a saját cége példáján mutatta be, hogy a célirányos munka meghozza a gyümölcsét, s tenni, dolgozni kell a sikerért.

Rácz Imre, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei elnöke a termelők mellé állva elismerte, hogy a jogszabályi környezeten is van még mit alakítani, s akkor, amikor a bioalma sem jut el az intézményekbe, s csak a dohánytermesztés kap állami támogatást, bőven akad tennivaló.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország január 26-i számában és a kelet.hu-n olvasható.
hirdetés