Egészségvédelmi svédcsavar

Egészségvédelmi svédcsavar
© Illusztráció: Getty Images
A nikotinfüggőség rabságából szabadultként is üdvözlök minden olyan – akár drasztikusnak tűnő – kezdeményezést, rendelkezést, szabályt, törvényt, amelyek korlátozzák vagy tiltják a dohányzást, ezt a modern kori, önként vállalt népbetegséget, korunk egyik pestisét – írja olvasónk.

Örömmel konstatáltam, mikor kedvelt és gyakran látogatott üzletünkben egyik napról a másikra, reagálva a szigorú rendeletre, eltüntették a pénztárak feletti rekeszekből a színes dobozokba zárt méregrudacskákat. Araszolva a pénztár felé azon meditáltam, vajon mivel töltik meg a lekopasztott polcokat. Több mindenre gondoltam: édességekkel, rágókkal, reklámfüzetekkel, hírlapokkal stb., csak arra nem, hogy szeszes ital fogja kelletni és kínáltatni magát: zömében pálinka sok-sok fajtája, nagyon is praktikus kiszerelésben, féldecis üvegecskékben.

Lenyűgözött ez a figyelmesség, ez az „egészségvédelmi svédcsavar”. A másnaposan betérőnek fel van kínálva az azonnali „gyógyulás” lehetősége a vásárlást követő percekben, néhány méternyire kinn, az üzlet előtt, amit a kukákban landoló üres üvegecskék tanúsítanak. Aztán, amennyiben már ennek előtte meglátogatta a vevő a közeli nemzeti dohányboltot (naná, hisz előbb vesz dohányárut, mint kenyeret a szenvedélybeteg!), az üvegecske „nyakatekerését” követő kor­tyintás után rá is gyújthat. Az egészségvédelem és -őrzés e magasröptű megnyilvánulása eszembe juttatja: ebet kutyára cseréltek! Lehet választani: májzsugor vagy tüdőrák?

– Sz. Tibor –
hirdetés