Sport

2018.02.13. 14:59

Kubala László pályafutása képekben

Nyíregyháza - A Barcelona XX. század történetének legjobb játékosának választották Maradona és Cruyff előtt.

Nyíregyháza - A Barcelona XX. század történetének legjobb játékosának választották Maradona és Cruyff előtt.

Amikor még nem volt ifiszabály tizenhat évesen már a felnőttek között focizott. Egy évvel később bemutatkozott a honi élvonalban, tizennyolc évesen a Fradi sztárjaként tagja lett a válogatott keretének. Aztán Pozsonyban költöztek, a Slovan Bratislavában rúgta a labdát. Még visszatért a Vasashoz, ám 1948-ban a kommunista hatalomátvétel miatt elhagyta az országot. Olaszországban ment, de iott nem igazolhatott csapatba, mert eltiltották.

Így kerülhetett 1950-ben a Barcelona csapatához. Tizenegy év alatt négy bajnoki címet és öt kupaelsőséget ért el a gránátvörös-kékekkel. Volt spanyol szövetségi kapitány (rekordot jelentő tizenegy évig), aztán a Barcelona utazó nagykövet, majd az ötkarikás spanyol válogatottat Barcelonában az olimpia dobogó tetejére vezényelte. Az FC Barcelona XX. századi történetének legjobb játékosának választották Maradona és Cruyff előtt. Ő Kubala László, róla szól a Kubala „90” ( 1912-2017) címmel bíró kiállítás, amelyet kedden nyitottak meg a Continental Arénában.

- Előjáróban szeretném megköszönni Kovács Barnabás barcelonai főkonzulnak, hogy Debrecen után Nyíregyházára érkezhetett ez a kiállítás. A főkonzul fehérgyarmati származású és Nyíregyháza nagy barátja. Úgy vélem, hogy ennek a kiállításnak és a barcelonai kapcsolatnak is lesz még folytatása - tudatta a kiállítás megnyitójaként Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője.

-Azok számára, akik nem hisznek a magyar futballban mindig fontosak lehetnek az ilyen események, mert rá kell hogy jöjjenek: a magyar fociban mindig születtek korszakos zsenik – vette át a szót dr. Elbert Gábor, a Nyíregyháza Spartacus sportszakmai ügyvezetője. - Ugyanilyen esély van arra, hogy később is szülessenek hasonló focisták. Nekünk, a labdarúgásban dolgozók felelőssége, hogy az ügyes gyerekek be tudják futni azt a pályát, amire tehetségük révén képesek lehetnek. A kiállítás azt is megerősíti, hogy Nyíregyháza ismét fontos eleme a magyar focitérképének. Ráadásul a gránátvörös-kék majd nem olyan mint a Szpari piros-kékje-így dr. Elbert Gábor.

A kiállítás március elejéig tekinthető meg a Continental Aréna első emeletén.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!