Egy csapatban Sevcsenkóval

Andrij Sevcsenko és Farkas Balázs - illusztráció
Andrij Sevcsenko és Farkas Balázs - illusztráció
Kijev – Nem csalás, nem ámítás! Farkas Balázs egy csapatban játszott Andrij Sevcsenkóval.

Mondhatni a múlt és a jövő találkozott, hiszen az ukrán világklasszis korábban szerepelt a Dinamo Kijev futballcsapatában, a nyíregyházi nevelésű tehetség pedig leendő játékosa keleti szomszédunk BL-résztvevő elitalakulatának. És, hogy miként jött össze a mesébe illő történet?

– A Dinamo Kijevnél veszek részt próbajátékon, kisebb technikai problémák miatt még nem írtam alá ugyan a szerződésem, ám az ukrán csapat négy plusz egy évre szerződtetni kíván – mondta a 18 éves Farkas Balázs, aki a Nyíregyháza Spartacus felnőttcsapatában egy élvonalbeli és 14 másodosztályú mérkőzést játszott korábban. – Több edzőmeccsen szerepeltem már a Dinamo színeiben, a szombatin is, amikor az Olaszországban szereplő válogatott játékosok nélkül állt ki a csapat. Azt tudni kell, hogy az ukrán válogatott a Dinamo bázisára vonult edzőtáborba, én is itt lakom, amióta kijöttem. Sevcsenko betegsége miatt nem tarthatott a római EB-selejtezőre, de hogy formában maradjon, egy félidő erejéig beszállt közénk játszani. A második félidőben együtt alkottuk a kijeviek támadósorát…

Biztosra vehető, hogy Farkas Balázs az első magyar futballista, aki egy csapatban szerepelt a Chelsea aranylabdás sztárjával, továbbmegyünk: az első olyan magyar játékos, aki egyszerre volt a gyepen Sevával.

– Mit ne mondjak, tekintélyparancsoló személyiség Sevcsenko, amikor nálam volt a labda mindig neki próbáltam passzolni – folytatta az élménybeszámolót Farkas Balázs. – Minden mozdulatán látszott, hogy fantasztikus egyéniség, ugyanakkor nagyon közvetlen volt, ő is passzolt nekem, bíztatott, a végén kezét fogtunk és hátba is veregetett. Nekem nem sikerült a góllövés, Sevcsenko viszont kétszer is bevette alacsonyabb osztályú riválisunk kapuját.

Annak idején Sevcsenko Rebrovval alkotott félelmetes ékpárt a Dinamóban, nos, Farkas Balázs utóbbi tudását is tesztelhette, vele a hétfői edzésen gyakorolt együtt. Nem rossz játszótársak. Azok után, hogy hónapok óta csapat nélküli játékosnak tekinthető…

– Nem olyan vészes ez – reagált a felvetésre a korosztályos válogatott futballista. – A Spartacusnál lejárt a szerződésem, szerettem volna külföldre kerülni, és egy percig sem aggódtam, hogy csapat nélkül maradok, hiszen tudtam: vannak érdeklődők. Jártam az Anderlechtnél, most Kijevben vagyok, a jelek szerint megérte kivárni ezt a pár hónapot. Mikor játszhattam volna egy csapatban Sevcsenkóval…?

– Bodnár Tibor –
hirdetés