Nagyvilág

2016.09.15. 14:28

Terror és olvadás a sarkvidéken

London - Tragikus gyorsasággal olvad Földünk jégtartaléka.

London - Tragikus gyorsasággal olvad Földünk jégtartaléka.

Egy brit hajós átjutott azon a két szoroson, amely az Északi-sark megkerülésének legkritikusabb részének számít. Ezután már könnyedén befejezheti expedícióját, amelynek az a célja, hogy a nyári szezonban hajózza körül a Föld legészakibb pontját – olvasható az index.hu-n.

Az apró hajó kapitánya, David Hempleman-Adams azért indult útnak, hogy rámutasson, milyen tragikus gyorsasággal olvad Földünk jégtartaléka a globális felmelegedésnek „köszönhetően”. Az északkeleti és az északnyugati szorosok sokáig áthatolhatatlan akadálynak számítottak az Északi-tengeri hajózásnál. A szorosok jege az utóbbi években kezdett intenzíven fogyni, a tengeri jég pedig az idén soha nem látott mértékben olvadt a műholdfelvételek szerint. A brit hajós útja most a gyakorlatban is megmutatta, hogy mindez nem csupán elvont tudományos ügy.

Franklin nyomában

A jég olvadásának jele az is, hogy hétfőn megtalálták a 19. századi sarkkutató, John Franklin elsüllyedt hajóját, a HMS Terrort. A felfedező ugyanezen az úton kísérelt meg átjutni, de 120 embere életébe és egy hajójába került. Most a feladatot egy 15 méter hosszú vitorlás már simán teljesítette, de a Northabout útja még nem ért véget: meg kell kerülnie Grönlandot, hogy októberben megérkezhessen Angliába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!