Egy ifjú tehetség tragédiája

Egy ifjú tehetség tragédiája
Több lehetőség is felmerült, de örök rejtély, miért lett öngyilkos a fiatal srác.

Az utóbbi időben több fiatal saját kezével vetett véget életének. Húsvétkor egy 27 éves lány vőlegénye akasztotta fel magát. Áprilisban egy végzős gimnazista lány garázsukban az autójukba gázt vezetve ölte meg magát. A közelmúltban a graffitis társadalom egyik közkedvelt, népszerű alakja, a Qky néven ismert 24 éves srác akasztotta fel magát. A miértekre nincs válasz, legfeljebb találgatások. Ilyen az, hogy a srác bandaháborúba keveredett, illetve hogy börtönbüntetés várt volna rá. Felmerült az összefüggés a lakótelepi pincetűzzel kapcsolatban is, ugyanis a srác barátaival az ominózus helyen gyakran megfordult. Mi Qky egyik barátjával beszélgettünk a srác életéről, és az űrről, amit maga után hagyott.

Nem tudott szabadulni a drogtól

Sol (25) grafikus először is leszögezte, hogy az öngyilkosság és Qky graffitis életműve között nincs összefüggés. – Egy okos, tehetséges gyerekről van szó, akinek nem sikerült megvalósítani az álmát, azt, hogy grafikus legyen, pedig nagyon sokra vihette volna! Az életkörülményei, a pénztelenség, az ebből fakadó kilátástalanság sodorta bele a kábítószerezésbe. Ráadásul hígítózott, ami köztudottan az egyik legdurvább hatású dolog az agyra. Többször próbálta abbahagyni, a barátai is mellette álltak, én két évig jártam a nyakára, de nem segített rajta semmi. Ami viszont magyarázhatja a függőségét, az az, hogy hosszú kapcsolat után szakított a barátnőjével. Ez volt az a pont, amikortól nem tudott megállni.

Kikapcsolta magát…

Miért akasztotta fel magát? Mekkora űrt hagyott maga után a fiatal, elismerten tehetséges srác? Sol annyit tud, hogy Qky többször is megjegyezte, hogy ha őt börtönbe viszik, inkább „kikapcsolja magát”. – Voltak szabálysértések a rovásán, és a tragédia előtt kapott papírt három hónap letöltendő börtönbüntetésről. De nem gondoltuk, hogy komolyan gondolja, amit mondott. Amikor meghallottam, mi történt, nem hittem el. A mai napig azt várom, hogy szembejön az utcán, felszáll a buszra… És hiába próbálunk felejteni, lehetetlen. Hiszen mindenhol látom az alkotásait! Pár nappal ezelőtt pedig, mikor otthon pakolásztam, megtaláltam két mappáját, amit még ő adott nekem. A temetésén rengetegen voltak: barátok és rajongók is. Ami nem csoda, hiszen Qky országosan elismert tehetség volt, és neki köszönhető, hogy a miskolci graffitis élet beindult. Reméljük sikerül méltó emléket állítanunk a barátnak és a „graffiti miskolci királyának”. Emléke örökké bennünk él. És még valamit: legyen ez a tragikus esemény a szülőknek, pedagógusoknak is figyelmeztetés, hogy gyermekük, diákjuk tehetségét támogassák!
hirdetés