Egy jelölt, egy lista – vasárnap voksolunk

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 településén 570 szavazókört alakítanak ki vasárnap, ahol 445 121 választópolgár adhatja le szavazatát egy egyéni jelöltre, illetve egy pártlistára. Kövesd élőben a voksolást! Vasárnap élőben közvetítjük a szavazást a Szabolcs Online-on!

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár a lakcíme szerinti egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára szavazhat. A magyarországi lakcímmel rendelkező, a szavazóköri névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő személy a lakcíme szerinti egyéni választókerületi jelöltre és nemzetiségének listájára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat.

Lehetőség van mozgóurnát igényelni. A kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, fogva tartása miatt gátolt választó nyújthatja be április 8-án 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz.

Újat kérhet, ha elrontotta

Érvényesen szavazni csak a szavazólapon szereplő jelöltre, listára lehet. Közülük egy választható, több választása esetén a szavazat érvénytelen. Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti és a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +). A szavazólapot a kitöltés után borítékba kell tenni és a szavazóurnába bedobni (a borítékba tétel belföldi szavazáskor – az átjelentkezés kivételével – nem kötelező).

Ha egy jelölt a szavazás megkezdéséig írásban lemond a jelöltségéről, akkor a nevét a szavazatszámláló bizottságok lehúzzák a szavazólapról. Ha a választó az urnába dobás előtt jelzi, hogy a lap kitöltését elrontotta, akkor azt a szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, egy külön borítékba helyezi, majd újat ad ki. Egy választó ilyen indokkal csak egyszer kérhet új lapot.

Megszületnek az eredmények

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, és sem érvényességi, sem eredményességi küszöb nincs. Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell tartani.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság legkésőbb április 14-én állapítja meg a választás egyéni választókerületi eredményét, a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb április 27-én állapítja meg a választás országos listás eredményét.

KM


Kormányablakok

Szombaton és vasárnap is nyitva lesznek a kormányablakok és az okmányirodák, hogy az országgyűlési választással összefüggésben segítsék a személyazonosságot igazoló okmányok megújítását, kiváltását, cseréjét és pótlását. Minkét nap reggel 7 órától este 7 óráig várják az ügyfeleket, olvasható a kormányablakok honlapján. A rendkívüli nyitva tartással kizárólag a lakcímkártya pótlására, a lejárt érvényességű, szavazásra jogosító személyazonosító igazolvány, útlevél, vezetői engedély helyett korábban igényelt és már elkészült okmányok kiadására, valamint ideiglenes személyi azonosító igazolvány kiállítására lesz lehetőség.

Igazolni kell magunkat

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki szerepel a névjegyzékben. A választónak igazolnia kell a személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját – például lakcímkártyával. Megkapja a lebélyegzett szavazólapokat, s az átvételt a névjegyzék aláírásával igazolja.


Szabolcs-Szatmár-Bereg - 129 jelöltet vettek nyilvántartásba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az országgyűlési választásra – nézze meg, kik azok! (A lista még változhat, például visszalépések miatt.) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. számú OEVK (székhely: Nyíregyháza)   Babosi György MOME...
hirdetés