Egy kapcsolat kezdete

Egy kapcsolat kezdete
Maguk újságírók türelmetlenek, mindent azonnal tudni akarnak – reagált Vjacseszlav Pozgaljov, az oroszországi Vologda kormányzója kedden, a Miskolcon tartott orosz-magyar üzletember-találkozón arra a kérdésre, milyen – pénzben is mérhető – eredmények várhatók a két megye megújuló kapcsolatából. Oroszország gazdasága, kerekedelme [.pdf – 194KB]

– Több területen – erdőgazdaság, élelmiszeripar-mezőgazdaság, fémipar, vegyipar – jöhet létre együttműködés. Ez utóbbiról tudjuk, hogy a megyében jelentős cégek működnek, tehát számos lehetőség kínálkozik, de ezek az egyes találkozókon konkretizálódhatnak, mint ez a mai is – hangsúlyozta Vologda régió kormányzója.

Egyszer volt…

Vologda régióval a rendszerváltás előtti időkre datálhatók megyénk kapcsolatai, amikor Miskolcon Vologda lakótelep, az orosz megyében pedig Miskolc étterem és utca „született”, s amely kapcsolat a rendszerváltást követően megszakadt. Az együttműködés felfrissítése egy évtizede kezdődött, eleinte cserediák-programok és hasonló kaliberű együttműködés keretében, míg nem a sárospataki könyvek visszaszolgáltatása és Putyin orosz elnök magyarországi látogatása sorsfordító folyamatokat indított el a két ország kapcsolatában, aminek hozadéka a keddi orosz-magyar üzletember találkozó.

 Az Európa Házba szervezett összejövetelre tehát hosszú ideig kellett várni, s az eredmények sem jönnek azonnal, bár vannak biztató jelek. Mint például az orosz és magyar üzletemberek kölcsönösen nagy számú érdeklődése.

Amit keresnek

Gyárfás Ildikó, a megyei közgyűlés elnöke – aki a borsodi-vologdai kapcsolatok újbóli kialakításának kezdeményezője – arról beszélt lapunknak: a megye kitörési pontjai, azaz a vegyipar, a gyógyszergyártás és a gépgyártás területén jelentős az orosz üzletemberek érdeklődése. További területnek az építőipart nevezték meg az orosz delegáció tagjai, azon belül is a műanyag ablakok piacát emelték ki, ugyanis jelentős ütemben kezdődtek építések Oroszországban; lakások, közintézmények, sportcsarnok, kórházak épülnek, ez utóbbiból hármat, sportcsarnokból pedig egyet magyarok kiviteleznek – tudtuk meg.

Megyénkben ugyanakkor hét orosz érdekeltségű cég működik, a legkisebb ezer dollár törzstőkével, a legnagyobb 5 millió dolláros törzstőkével jegyzett.
hirdetés