Egy lépéssel az árvíz előtt – Másfél millióan lélegezhetnek fel a Tisza mentén

Akt.:
A Beregi-tározó beeresztő műtárgya
A Beregi-tározó beeresztő műtárgya - © Fotó: FETIVIZIG
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Mintegy másfél millió ember árvízi biztonsága javul egy 2,5 milliárdos projektnek köszönhetően.


Az egész Tisza-völgyet érintő beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában, az Európai Unió és a Magyar Állam 2,5 milliárd forintos támogatásával valósult meg, s a Tisza, a folyó hazai vízgyűjtője, valamint az árapasztótározó-rendszer üzemirányításának fejlesztését teszi lehetővé.

A fejlesztés szükségességét mi sem támasztotta alá jobban, minthogy a Tisza-völgy folyóin az elmúlt évtizedekben kialakult jelentős árhullámok tetőző szintje veszélyesen megközelítette, egyes esetekben meg is haladta az árvízvédelmi töltések koronaszintjét. Az ilyen árhullámok biztonságos levezetésénél jelentős szerepet kapnak a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése keretében, illetve korábban megépült árvízcsúcs-csökkentő tározók (a Tisza mentén a Beregi, a Cigándi, a Nagykunsági, a Hanyi-Tiszasülyi és a Tiszaroffi, a Zagyván a Jásztelki és a Borsóhalmi, a Szamoson a Szamos-Kraszna-közi, a Körösök vízrendszerében pedig a Halaspusztai, a Kutasi, a Mérgesi, a Mályvádi és a Kisdelta). Az árvízvédekezés eszköztárának bővülése miatt szükségessé vált a gyakorlat és az üzemirányítás felülvizsgálata. A megvalósult tározók száma, kapacitása, az üzemelési tapasztalatok ma már lehetővé teszik, hogy rendszerbe szervezve, a mindenkori helyzethez igazodóan a legkedvezőbb árapasztást megcélzó üzemvitelt alakítson ki a vízügyi szolgálat.

Mivel a Tiszán és mellékfolyóin az év bármely időszakában lehet számítani magas és heves árhullámokra, a projekt célja olyan védelmi szisztéma létrehozása volt, amely magába foglalja a vízgyűjtő-monitoring, a folyómonitoring és az árapasztótározó-monitoring kiépítésével az árvízi tározók összehangolt üzemirányítási, hidrodinamikai modellezési, előrejelzési rendszerének kialakítását és működtetését, amely elősegíti a szakmailag hatékony, közgazdaságilag racionális vezetői döntések meghozatalát, és biztosítja a kapcsolódó informatikai fejlesztések megvalósítását.

A Tisza-völgyi vízgazdálkodás, árvízvédekezés és árvízi üzemirányítás alapvető feltétele a lehetséges legnagyobb időelőnyt biztosító előrejelzés és hidrodinamikai modellezés követelményeinek megfelelő, megbízható monitoringrendszer. A fejlesztés révén lényegesen több és pontosabb adat áll rendelkezésre, így pontosabb árvízi előrejelzések készülhetnek.

A 2,5 milliárd forintos támogatást nyert projekt a tiszai vízügyi igazgatóságok működési területén lévő vízgazdálkodási létesítmények üzemeltetésével kapcsolatos egységes monitoringrendszer fejlesztését, összekapcsolását, védekezés esetén a gyűjtött adatokból futtatott számítógépes modellek segítségével megfelelő döntések, jól időzített beavatkozások megtételét szolgálja.

Címkék: , , ,hirdetés