Egy modern boszorkány is jár az újfehértói középiskolába – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40 és 30 éve

„A Corvital szőlőcukrot a Kisvárdai Szeszipari Vállalat demecseri üzemében gyártják. A Hámán Kató Szocialista Brigád tagjai naponta 23 mázsát csomagolnak és készítenek elő a szállításra” – adta hírül a Kelet negyven éve
„A Corvital szőlőcukrot a Kisvárdai Szeszipari Vállalat demecseri üzemében gyártják. A Hámán Kató Szocialista Brigád tagjai naponta 23 mázsát csomagolnak és készítenek elő a szállításra” – adta hírül a Kelet negyven éve
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1978-as és 1988-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1948. április 16., péntek
Fenyegetőznek a nyíregyházi szikvízkartell tagjai

A nyíregyházi szikvizesek kapitalista érdekeik megvédésére kartellbe tömörültek. Ez a kartell szigorúan ügyel arra, hogy egyik szikvízgyár se adhassa olcsóbban a vizet, arra azonban nem ügyel, hogy egyes gyárakban piszkos üvegekben szennyes vizet mérnek szódavíz helyett. Most újabb panasz érkezett szerkesztőségünkhöz a szikvízkartell ellen. Szalay Mihály tizennégy évi munka után ipart kapott, és megindította szikvízüzemét a Korona épületében. Szakmai tudása, modern és higiénikus felszerelése garancia arra, hogy jól fogja kiszolgálni a közönséget. Azonban jószerével még meg sem kezdhette működését, máris akcióba lépett a kartell, különböző fenyegetésekkel igyekeztek megfélemlíteni, lecsukással fenyegették, ha olcsóbban meri adni a szikvizet. A szikvízkartell nem ­uralkodhat egyedül a nyíregyházi piacon, különösen pedig abba nem lehet beleszólása, hogy egy kartellen kívüli kisiparos olcsóbban adja a szódavizet.

Hatvan éve írtuk
1958. április 16. szerda
Ismeretlen Kölcsey-dokumentumok

Értékes Kölcsey-dokumentumokat bocsátott a közelmúltban a Jósa András Múzeum rendelkezésére Cservenyák Mihály, a csegöldi általános iskola igazgatója. Az anyag feldolgozására ezután kerül sor, de szakvélemények alapján igen értékes és az utókor számára különösképp jelentős. A talált anyag jobbára a pozsonyi országgyűlésen elmondott búcsúbeszéd utáni idők eseményeit dokumentálja.

Ötven éve írtuk
1968. április 17. szerda
Modern boszorkány az új fehértói gimnáziumban

Áginak hívják, Pesten lakik és Újfehértón jár gimnáziumba. Most negyedikes, érettségi előtt áll. Pest és Újfehértó? Hiszen az több mint kétszáz kilométer! „Mindig ezt kérdezik tőlem először. Pedig egyszerű ügy. A szüleim, amikor és elsőbe mentem, lakásépítésbe kezdtek, s hogy nyugodtabb körülményeim legyenek, hát kollégiumba akartak adni. És csak itt, Újfehértón volt hely.” De vajon hogyan alkalmazkodott a pesti kislány a falusi szokásokhoz? „Eleinte bizony rossz volt. Persze nem azért, mert a falu más vagy a város jobb. Inkább az előítéletek voltak rosszak. Rám mindig úgy néztek, mint valami modern boszorkányra, s ez rosszulesett.” Már rá is más szemmel néznek, megismerték. Eredményei, sikerei is voltak bőven, jó tanuló. „Rossz egy kicsit, amikor vasárnap este vonatra kell ülnöm a Nyugatiban. De úgy tervezem, hogy érettségi után is gyakran eljövök majd, megnézni, mit változott a falu.”

Negyven éve írtuk
1978. április 16., vasárnap
Kultúrpark lesz a kisvárdai vár mellett

Állami támogatással, tanácsi pénzből és társadalmi munkával kultúrparkot és csónakázótavat alakítanak ki a kisvárdai vár mellett. A pihenni vágyók, kirándulók már ősszel hasznát vehetik az összefogásnak. A kisvárdai vár annak idején az úgynevezett mocsári várak közé tartozott, tórendszer vette körül. Az épület maradványától délre ma is mocsaras, nádas tó található, ezt rendezik át kultúrterületté. Vigyáznak arra is, hogy a várnak és ­környezetének megmaradjon a műemlék jellege. A meder mélyítése során kitermelt föld egy részét a tó közepére szállítják, ebből egy mesterséges szigetet alakítanak ki. A sziget parkosítása, virágosítása a lakosságra vár. A hatodik ötéves terv idején a medret tovább mélyítik, s a tavat alkalmassá teszik majd csónakázásra.

Harminc éve írtuk
1988. április 21., csütörtök
Ipari szennyezés a Lónyay-csatornán

Olajos-pakurás rendkívüli szennyezés érte el Nyíregyházáról az Érpatakot és ezen át a Lónyay-csatornát. Ezért április 20-ától 10 órától harmadfokú vízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A ­szennyező üzem felderítésére a vizsgálatot már megkezdték.

KM
hirdetés