Egy módszer, amivel sikeres és boldog ember válhat belőlünk

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Életünk során biztosan találkoztunk már olyan emberekkel, akik nagyon sikeresek és hatékonyak, a szakterületükön pedig kimagasló teljesítményt nyújtanak. Úgy gondolhatjuk, hogy ez egy velük született adottság, ők biztosan szerencsésebbek, mint mi, ezért ez számunkra elérhetetlen.

Programozzuk át magunkat

Az 1970-es években két amerikai tudós is felfigyelt arra, hogy vannak olyan kimagasló szakemberek, akiket akár már zseniknek is nevezhetnénk. John Grinder pszichológus és Richard Bandler matematikus-programozó három terapeuta Milton H. Erickson, Fritz Perls és Virginia Satir terápiás szokásairól elemeztek több órányi anyagot, amivel az volt a céljuk, hogy elsajátítható és tanulható módszert hozzanak létre az emberek számára. A modellt Neuro-lingvisztikus programozásnak nevezték el, rövid néven NLP.

Az elnevezés három részből tevődik össze:

  • Neuro: minden érzékelésünk és gondolkodásunk is neurológiai folyamatokon keresztül történik, az idegrendszerünket használjuk közben.
  • Lingvisztikus: A nyelv segítségével tudjuk kifejezni magunkat, az érzéseinket és gondolatainkat, ezáltal tudunk kommunikálni a külvilággal.
  • Programozás: Viselkedésünk és érzéseink nem a véletlen folytán alakulnak ki, hanem különböző sémák épülnek a személyiségünkbe az évek folyamán. Azonban ezek, ahogyan a gépek esetén is újraprogramozhatóak, alakíthatóak.

 

Személyiségünk formálható

Az okos ember mások hibájából tanul, tartja a mondás, azonban gyakran még a saját baklövéseinket is többször megismételjük. Ez azért fordulhat elő, mert nem tudjuk pontosan, hogy mi volt az oka a cselekedetünknek, miért viselkedtünk úgy. A gyermekkorunk szokásaiból és tapasztalataiból, valamint a családi mintáinkból sokat észrevétlenül viszünk tovább az életünk során. Ezeket gyakran nehéz észrevennünk, így nem is tudunk változtatni rajtuk. Ebben segít az NLP. Ennek a módszernek az elsajátításához szükségünk lehet szakemberre, a mindennapi használatához azonban már elég önmagunkban lenni.

Kattints ide a folytatáshoz!
hirdetés