Egy nagy családot alkotnak

Illusztráció: A vadászat mellett számos feladatuk van a vadászoknak
Illusztráció: A vadászat mellett számos feladatuk van a vadászoknak
Nyíregyháza – A vadásztársaságnak erős közösségépítő ereje is van, hiszen bekerülni sem egyszerű.

A vadászok egy-egy vadásztársaság tagjaként vadásznak. De mit is csinálnak vajon a vadásztársaságok? Ezt a kérdést tettük fel Fazekas Gergelynek, a vadászkamara megyei titkárának.

Engedélyezett mennyiségben

– Először is azt kell tisztázni, hogy mi is egy vadásztársaság? Nagyon leegyszerűsítve a vadásztársaság egy olyan egyesület, amelyben olyan tagok vannak, akik vadásznak. Ebből következik a másik kérdés: Hol vadásznak?

Hazánk minden talpalatnyi földje vadászterület, így a vadásztársaságoknak ebből kell a képességeikhez és adottságaikhoz mérten kisebb-nagyobb részt bérelniük. Ezen vadásznak. Többnyire helyi érdekeltségűek a társaságok, tehát adott településen élő emberek veszik bérbe a település határát. Nagyot téved azonban az, aki azt hiszi, hogy csak vadásznak a tagok, és más dolguk nincs. Először is hatóság által engedélyezett mennyiségben lőhetnek ki vadat. Másrészt etetni-gondozni kell elsősorban a vadakat és csak másodsorban vadászni rájuk. A gazdákkal együttműködve a termések megvédése is komoly feladatuk, mint ahogy a bérelt területért fizetendő díj kigazdálkodása is rájuk hárul. Ügyelniük kell továbbá a környezetre, az illegális szemétlerakókra, a fatolvajokra és egyéb törvénnyel szembe menő személyekre, akiket a rendőrséggel együttműködve próbálnak lefülelni. A működésüket felügyeli a vadászati hatóság, a NAV, a bírósági hivatal és persze a rendőrség is. Ahhoz, hogy mindennek meg tudjanak felelni bizony sokat kell tenniük. Többek között hivatásos vadászt kell foglalkoztatniuk, aki a vadgazdálkodás szakmai irányításáért felel.

– A vadásztársaság végső soron olyan, mint egy nagy család. Nagyon erős közösségépítő ereje is van, hiszen bekerülni sem egyszerű.

A fegyver nem játék

– Szigorú etikai és tárgyi feltételei vannak annak, hogy valakit maguk közé fogadjanak. Ez nem csoda, hiszen a fegyver nem játék. Kétszer is meggondolja minden társaság, hogy az új jelentkező alkalmas-e rá, hogy balesetmentesen ­vadásszon – folytatta a szakember.
– Mint minden családnak, a vadásztársaságnak is van „feje”. Úgy hívják elnök. Az elnök dolga nagyon nehéz és egyáltalán nem hálás feladat. Viccesen azt is mondhatnánk, hogy ha nincs elég baja valakinek, akkor legyen csak vadásztársasági elnök. Neki kell a legalább 15–20 fős, de esetenként akár 40 fős társaságot összefogni.

Olykor dicsér és dorgál is

– Az elnöknek nem könnyű a tagokkal megértetnie, hogy a vadásztársaságban önös érdeknek helye nincs, csak a közösség boldogulása számít. És persze „mérkőzni” a hatóságokkal, a gazdákkal, valamint megfelelni a számtalan előírásnak, határidőnek. Hálátlan feladata a renitensek szankcionálása. De hát a családfő is dorgál olykor a dicséret mellett, hogy a család sokáig jól működjön. Persze, azért öröm is éri gyakran a vezetőt egy-egy sikerkor.

KM-MML
hirdetés