Egy nap alatt 2,5 métert emelkedett a Tisza Tiszabecsnél

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén vasárnap gyakorlatilag egész nap esett az eső, változó intenzitással, a hazai és a külföldi területeken átlagosan 22-25 mm csapadék hullott.

Ennek hatására az észak-magyarországi területeken lévő folyók folyamatosan áradnak – derül ki a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Fetikövizig) hétfői közleményéből.

A Tisza a felső, ukrajnai szakaszán már tetőzött, azonban az észak-magyarországi szakaszon árad. Vasárnap reggel óta több mint 2,5 métert emelkedett a vízszint Tiszabecs térségében. Hasonló mértékű áradást észleltek a Szamos folyón is a határszelvényben, és további vízszintemelkedés várható. Kisebb árhullám vonul le a Kraszna folyón is. Mindhárom folyón árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállás alakulhat ki a napokban.

A Túr folyó román és magyar területen egyaránt árad. A folyón levonuló árvíz szintje keddre a III. fokú készültségi szintet is elérheti. I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Lónyay főcsatorna mentén, Kótaj-Kemecse térségében. A Nyírség belvizeit levezető főcsatorna védvonala mellett helyenként, az ilyenkor szokásos altalaj szivárgások tapasztalhatók.

Jelentős mértékben megnőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is. A hétfő reggeli jelentések szerint 16 ezer hektárt borít belvíz, amelyből több mint 5100 hektár vetés, illetve szántó. Ez meghaladja a tél végi, tavasz eleji elöntési adatokat.
A belvízi védekezés keretében 9 nagyteljesítményű szivattyúteleppel vasárnap 1,2 millió köbméter vizet emeltek át.

– Független Hírügynökség –
hirdetés