Egy szettet tudott nyerni Fucsovics

Nem bűn, hogy veszített Fucsovics Márton, csak bosszantó
Nem bűn, hogy veszített Fucsovics Márton, csak bosszantó - © Fotó: AFP
Nyíregyháza – Hektikusan indult a meccs, majd Fucsovics Márton ellenfele nyugodott meg előbb a Roland Garroson.

Érdekes, vagy inkább helyesebb úgy fogalmazni, hogy különös mérkőzést játszott Fucsovics Márton (45. a világranglistán) a Roland Garros második fordulójában a brit Kyle Edmund (17.) ellen. Olyat, amelynek négy szettjében az egyes játszmák vesztesei összesen csak hat három gémre voltak képesek, de nagyon simának mégsem mondanánk a meccset. Végül ezen szettek közül a nyíregyházi teniszező vesztett el hármat, vele együtt a mérkőzést is, de két és egynegyed órán át feszült koncentrációra késztette az elsőszámú brit játékost.

Mondjuk nem feltétlenül az első játszmában, amely ugyanúgy indult Marci számára, mint az első fordulós, Vasek Pospisil elleni, de mégsem. Akkor Fucsovics, most az ellenfele vezetett 5:0-ra, ráadásul Edmund három brékkel, így nem esett nehezére kiszerválni nullára a játszmát, hatodikra az első lávgém is összejött a számára. A másodikban aztán gyökeres fordulat állt be. Előbb visszaadta Marci a lávgémet (vagyis a nullára nyert adogatójátékot), aztán el is vette ellenfele adogatását, pedig Edmundnak labdája volt az egyenlítéshez. Ásszal hozta a következő szervajátékát Marci, mire Edmund ápoltatni kezdte az ujján a vízhólyagot, majd ugyanezt megtette 5:0 után is. Merthogy Marci kezdte visszaadni a nullázást, mígnem Edmund csak megszerezte a becsületgémet, és a következőben is küzdött, Fucsovics a harmadik játszmalabdáját értékesítve egyenlített.

A hektikusan alakult első két szett után fontos volt, hogy ki kezd el stabilabban teniszezni. A harmadik szett is korai brékkel indult, sajnos Edmund került lépéselőnybe, vezetett 3:0-ra és 5:2-re is, ekkor Marci adogatóként nem tudta szettben tartani magát. A brit következő húzása az volt, hogy hosszú percekre eltűnt az öltözőben, Fucsovics nyújtani kezdett, hogy ne merevedjen le teljesen. Ez volt az első, és egyetlen olyan szett, amelyben kiegyensúlyozottan indult küzdelem. Pedig nem kellett volna, hogy így legyen, mert fogadóként Márci 0:0-nál 0–30-ig, 2:2-nél pedig 0–40-ig jutott, de egyik esetben sem sikerült elvennie ellenfele adogatását. Utóbbi esetben zsinórban öt pontot nyert Edmund, majd Marci adogatása közben még kettőt, sőt a nyolcadik (vele együtt a 0–40) is kinézett neki, de Fucsovics megállíttatta a labdamenetet, Greg Allensworth bíró pedig a székéből leszállva hagyta jóvá a be nem mondott az outot. Nem mindegy, hogy 0–40 helyett 15–30 lett az állás, főleg, hogy utána bekent egy ász, majd még két jó szervát, és 3–3-ra egyenlített a magyar játékos.

Gondoltuk, ebből erőt merít Marci, de ez volt az utolsó megnyert játéka. Edmund nehezen hozta a 4:3-t, majd Marci 30–15-ről elvesztette a sajátját, hogy közben a háló is többször megtréfálta. Az ekkor kihasznált bréklabda volt az igazi meccspont Edmund számára, mert utána már kiszerválta a meccset, a második „igazi” mérkőzéslabdáját értékesítve.

Fucsovics Marcit láthatóan bosszantotta a vereség, kár, hogy a negyedik szettben nem tudta megragadni azt a két esélyt. Pedig a folytatás sem tűnt volna annyira reménytelennek az olasz Fabio Fognini ellen…

Roland Garros

Francia nyílt teniszbajnokság, Párizs (39 197 000 euró, salak)

Férfi egyes

2. forduló: Kyle Edmund (brit, 16. kiemelt)–Fucsovics Márton (magyar) 6:0, 1:6, 6:2, 6:3Sporthírek


hirdetés