Egy varjú viselte az elhagyott gyűrűt – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40, 30, 20 és 10 éve

Lukovics György aranykoszorús mesterfodrász tíz éve annak örült, hogy visszatért a hullámos haj
Lukovics György aranykoszorús mesterfodrász tíz éve annak örült, hogy visszatért a hullámos haj - © KM-reprodukció
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1978-as, 1988-as, 1998-as és a 2008-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1948. december 24., péntek
Tízezer Lenin-könyv fogyott el két nap alatt

A Szikra kiadásában jelent meg a karácsonyi könyvpiac legnagyobb szenzációja, Lenin válogatott műveinek első kötete. Az első kiadás tízezer példánya nem egészen két nap alatt elfogyott. A sorozat második kötete tavasszal jelenik meg. A könyvet az egyéni tanulók 10 forintos kedvezményes áron vásárolhatják meg.

Hatvan éve írtuk
1958. december 31., szerda
A nagy termések titka Hodászon

A hodászi Úttörő Termelőszövetkezet a jó gazdaságok közé tartozik. Termelési eredményei mindenben meghaladják a környező gazdákét. A titok egyik alapja a megfelelő tápanyag-utánpótlás. A szervestrágyázás mellett nagy jelentőséget tulajdonítanak a műtrágyák használatának is. Ez holdanként eléri a 163 kilogrammot.

Ötven éve írtuk
1968. december 30., hétfő
Erdei aszfaltút Sóstóra

A Közúti Építő Vállalat ebben az évben 2,5 millió forint értékű (zömmel föld)munkát végzett. Elképzelhető, hogy Sóstó a következő esztendőkben szívesen felkeresendő üdülőhellyé válhat. A várostól Sóstóig 7 méter széles, fehér betonszegéllyel ellátott aszfaltút vezet majd – egészen a szállodáig.

Negyven éve írtuk
1978. december 29., péntek
Madárgyűrű Németországból

Egy nyíregyházi madarász a napokban egy madárgyűrűt talált. A véletlen juttatta a kezébe a számokkal ellátott, lemezcsíkból hajlított gyűrűt, melyet egy varjú viselt. A lelőtt állatról kiderült, hogy a németországi Radolfzellből jutott el Nyíregyházáig. A madárgyűrű igen fontos, a vándorlások útvonalát lehet ezek segítségével nyomon követni.

Harminc éve írtuk
1988. december 27., kedd
A férfias játék híve a díjazott játékvezető

Hagyomány, hogy minden esztendőben megválasztják az év játékvezetőjét a megyei labdarúgóéletben. Ezúttal az elismerést Vida László kapta, aki civilben a SZÁÉV-nél tmk-csoportvezető.

– A kemény, férfias játék híve vagyok, szeretnék akcióközelben lenni. A legnagyobb elismerést az jelenti, hogy mindkét csapat és a szurkolók egyaránt elégedettek a játékvezetéssel. No persze, az is fontos, hogy az ellenőri jelentésben mi szerepel, hiszen azt a feletteseim is figyelembe veszik – jegyezte meg Vida László.

Húsz éve írtuk
1998. december 28., hétfő
A zenetörténész „rockfater”

A közelmúltban jelent meg Farkas Tibor, közismert nevén Schulcz „Korock” című rocktörténeti összefoglalója.

– A könyv másfél év alatt készült el. Nehéz, de örömteli vállalkozás volt a megalkotása. Ötven év sajtójának, lebélyegzett kottáinak átböngészésével, a nyíregyházi könnyűzene meghatározó egyéniségeivel készített interjúkat felhasználva írtam meg. Szerettem volna lehetővé tenni, hogy a fiatalok ne csak a mai eksztatikus, kommersz zenei világot ismerjék, hanem betekinthessenek abba a közegbe, melyben a mi nemzedékünk nevelkedett…

Tíz éve írtuk
2008. december 31., szerda
Elérkezett a kontyos idő

A visszaszámlálás megkezdődött. Ezzel párhuzamosan intenzíven felgyorsult az amúgy is élénk érdeklődés a fodrászüzletekben és -szalonokban. Hajjaj, ez idő tájt sokaknál fajsúlyos a haj!

– Abban bízhatunk, hogy a haj továbbra is nő, és a frizurára szükségük van az embereknek – mondta Lukovics György aranykoszorús mesterfodrász. – Báli viselethez a konty dukál, amihez figyelembe kell venni a hölgyek ruháját is. Annak örülök, hogy visszatért a hullámos haj, ami magas, csinos kiemeléssel még hatásosabb. A loknit az arcnál és a tarkónál leengedjük, a tincsek közé pedig arany- vagy ezüstszálakat varrunk. Mindez nőiesebbé teszi a frizurát.
hirdetés