Egy vízcsepp élete

Egy vízcsepp élete
© Fotó: Palicz István
Nyíregyháza – Ínycsiklandozó rántotta, két szelet kenyér és egy pohár narancslé. Finom és egészséges reggeli menü, jól tudjuk. Azzal viszont már aligha vagyunk tisztában, hogy mindezen enni- és innivalók előállításához valójában több mint 650 liter „virtuális” vízre volt szükség! – döbbentette meg tizenéves hallgatóságát kedden a „Mindentudás könyvtárában” Ambrusz László, a Fetikövizig műszaki titkára.

A világnap alkalmából szervezett „Egy vízcsepp élete” című előadás ezen kívül is sok hasznos és elgondolkodtató információt nyújtott a megyei könyvtár konferenciatermében helyet foglaló diákok – s valójában minden generáció – számára.

– Sok víz alkotja a „kék bolygót”, amelyen élünk, többféle halmazállapotban, ám a vízkészletünknek csak kicsiny töredéke édesvíz, amire a növény- és állatvilágnak, a szervezetünknek, az iparunknak, a mezőgazdaságunknak szüksége van. Sajnos sok „támadás”, szennyezés éri az életadó vizünket a mindennapokban, gyakran pazarlóan, felelőtlenül bánunk vele. Az állandó természeti körforgásnak köszönhetően az édesvíz-készletünk nem csökken, a Föld népességszáma azonban gyarapszik (2050-re a 9,5 milliárdot is elérheti), ráadásul a fejlődő országok (India, Kína) egyre „szomjasabbak”, fajlagosan egyre több vizet használnak fel.

– Hazánk, földrajzi adottságainál fogva, vízben gazdag ország, ám „közös kincsünk” igen sérülékeny: a klímaváltozás miatt egyre tartósabb aszályokra számíthatunk, miközben időről-időre bel- és árvizek sújthatják országunkat, megyénket. Aggasztó, világméretű probléma a vízszennyezés, ami ellen „kicsiben és nagyban” egyaránt sokat tehetünk – mutatott rá a műszaki titkár, aki üdvözölte az egyre tudatosabb és minőségibb víztisztítási eljárásokat, a szennyvíztelepek bővülését, majd praktikus tanácsokkal szolgált a gyerekeknek.

– Óvjuk a környezetünket azzal, hogy nem szemetelünk, nem szennyezzük feleslegesen a vizeinket, földjeinket! A szemléletmódunk, illetve a szokásaink megváltoztatása is sokat segíthet: fékezzük meg a pazarlást, törekedjünk takarékoskodásra mosogatáskor, tisztálkodáskor, fogmosáskor, szóval amikor csak tehetjük, s az sem baj, ha vásárláskor az ár-érték arány mérlegelése mellett az is átfut az agyunkon, vajon mennyi virtuális víz árán tehetjük a kosarunkba az adott terméket! – mondta Ambrusz László.
hirdetés