Egyedi rendszámot kapnak a fák Nyíregyházán

Jelentős az anyagi kár
Jelentős az anyagi kár
Nyíregyháza, Sóstógyógyfürdő – Kidőlt egy tölgy csütör­tökön a sóstói parkfürdő ­melletti parkolóban, s rázuhant egy gépjárműre, amelyben ­jelentős anyagi kárt okozott.

Az esettel kapcsolatban arról kérdeztük meg Sigmond Sándort, Nyíregyháza főkertészét, vajon mennyire idősek a megyeszékhely fái.

– Sajnos, nagyon sok idős fa található Nyíregyháza közterületein, az állomány hatvan százalékáról el lehet mondani, hogy öreg. Rá­adásul az elöregedés folyamatát nem biológiai életkor szerint kell értenünk, az öregedés a fák egészségügyi állapotára ­vonatkozik. Például a városi szmog jelentősen csökkenti a fák ellenálló képességét. Van olyan fehér akác, ami még csak 10–15 éves, de már úgy néz ki a kérge, a száradása alapján, mint egy öreg fa – magyarázta a szakember.

Vajon mit tud tenni az önkormányzat? – vetődik fel a kérdés.

– Elkészítjük Nyíregyháza zöldterületeinek felmérését. Ebben szerepelni fog a város parkjainak minden egyes parcellája, ágyása részletes leírással. A fák is kapnak egy egyedi rendszámot, s rögzítjük az egészségi állapotukat – mondta Sigmond Sándor. – Tervezzük annak az anyagnak az elkészítését is, ami Nyíregyháza integrált zöldfelületeinek fejlesztését összegezné.

-KM-
hirdetés