Egyedül nem megy

Ha arról esik szó, hogy milyen az idegenforgalmunk, akkor általában sírdogálunk, hogy oda a Balaton meg a Hortobágy hajdani vonzereje, s csak Budapesté maradt meg.
Pál Csaba jegyzete.

Ennek ellentmondani látszik, hogy az idén csak az első fél évben 16,5 millió külföldi látogató érkezett 10 milliós kis hazánkba, ami azért szép eredmény.

No, jó – mondhatjuk –, de többségük messze elkerüli a mi tájékunkat. Nos, a jelenleg rendelkezésre álló, 2005-re vonatkozó adatok szerint a legnépszerűbb magyarországi úti cél a hazai és a külföldi vendégek körében Budapest volt, a második helyet Hévíz szerezte meg, míg a harmadikat Hajdúszoboszló. Hajdúvárosunkban több mint 670 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták. Ha csak a hazai vendégsereget vizsgáljuk, akkor körükben pedig a főváros után éppenhogy Hajdúszoboszló volt 2005-ben a második legkedveltebb célpont, de Debrecen is benne volt az első tízben.

Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy nyugodtan és elégedetten hátradőlhetünk. Debrecen a szakemberek szerint is „egynapos város”, vagyis az összes nevezetesség ennyi idő alatt megtekinthető, bejárható, s aki nem akar fürdőzni, vagy nem kíváncsi a Hortobágyra, az csupán ennyiért nemigen jön ide. Pedig jönni lehetne. Könnyen. Van repülőterünk, most már van autópályánk, s a vasúti közlekedés sűrűségével sem lehet immár sok bajunk. Csak éppen az összefogás hiányzik az idegenforgalom helyi szereplői között, az a jól megtervezett és megfelelően prezentált kínálat, melynek révén igazán csábítóvá lehetne tenni szűkebb pátriánkat.
hirdetés