Egyedül Vasile Blaga pályázta meg a legnagyobb román ellenzéki párt elnöki tisztségét

Bukarest, 2012. június 21., csütörtök (MTI) – Egyedül Vasile Blaga, a román szenátus elnöke pályázta meg a román Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöki székét – derült ki csütörtökön, miután lejárt a jelöltségek benyújtásának határideje.

A PDL vezérkara – Emil Boc pártelnökkel az élen – lemondott egy héttel ezelőtt, miután a június 10-i romániai helyhatósági választásokon a PDL súlyos vereséget szenvedett. Az elnökjelöltek csütörtök délutánig nyújthatták be a jelöltségüket. A határidő lejártáig egyedül Vasile Blaga jelentette be, hogy megpályázza a tisztséget.
A szenátus elnöke, aki a PDL választási kampányfőnöke volt, több támogatójával együtt sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette: meg akarja őrizni a párt egységét, valamint megerősítené a PDL fő ellenzéki párti státusát. A demokraták május elején szorultak ellenzékbe, miután megbukott a Mihai Razvan Ungureanu vezette kormány.
Korábban a Monica Macovei és Cristian Preda európai parlamenti képviselők, valamint Sever Voinescu és Theodor Paleologu képviselők tervezték, hogy az ő, reformistának nevezett csoportosulásuk is állít pártelnökjelöltet, de végül letettek erről a szándékról.
A PDL június 30-án tartja rendkívüli tisztújító kongresszusát.

-MTI-
hirdetés