Egyedülálló fotók ’56-ról a Földesben

Egyedülálló fotók '56-ról a Földesben
Egyedülálló fotók '56-ról a Földesben
Miskolc – Egyedülálló, eddig soha be nem mutatott fotók is szerepelnek a Földes Gimnnázium kiállításán.  video

Két részből áll a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban megrendezett, csütörtökön délelőtt megnyílt, és a nagyközönség által is látogatható, november 5-én záruló kiállítás. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából összeállított tárlat – rendezője a gimnázium két tanára, Barna István és Erdődi István – egyik része a megyei levéltár gyűjteményéből való, Gállné Jakó Mariann levéltárigazgató-helyettes segített az anyag válogatásában, a másik a fővárosból került ide. Utóbbi 12 (kinagyított) fotó a fővárosi eseményekről. Olyan képek ezek, amelyek soha, sehol nem szerepeltek még. (Tulajdonosuk őrzi inkognitóját.) 

Mártír ifjú

A miskolci anyagban is szerepelnek olyan dokumentumok, amelyeket még nem láthatott a nagyközönség. Az ismert és kevésbé ismert iratok, fotók között szerepel a gimnázium tanulóinak felajánlását rögzítő irat, számos kép a Földes (a posta) előtti tüntetésről, az egyetemi történésekről, és emléket állít a kiállítás a Földes volt diákjának, a 20 évesen kivégzett Oláh Miklósnak.

Kiállításmegnyitója előtt Egerszeginé dr. Hurtágh Erzsébet putnoki tanárnő, az események egyetemista résztvevője, aki nem egy fotón maga is szerepel, rendhagyó történelemórát tartott a földesistáknak. 

Sz.G.
hirdetés