Egyelőre nem lehet megjósolni mekkora károkat okozott a fagy

Akt.:
Még nem lehet tudni, hogy az időjárás milyen hatással lesz a termésre
Még nem lehet tudni, hogy az időjárás milyen hatással lesz a termésre - © Illusztráció: KM-Archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A várható termésről pontosabb képet leghamarabb 2–3 hét múlva lehet alkotni.

A fagykárok enyhítése érdekében hathatósan segíteni kell az aktív és passzív fagyvédelmi technológiák terjedését, mert több olyan szabályozási kérdés van, mely jelenleg gátja a fagyvédelmi módszerek terjedésének – állapítja meg legfrissebb összegzésében a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB), valamint az Alma Terméktanács (ÉKASZ).

A terméscsökkenést okozó jelenségek az idén március–áprilisban fajtól, azon belül fajtától, továbbá ültetvénytől (például azok kondíciójától és az alkalmazott technológiától függően), valamint termőtájtól és még azon belül is településtől függően is nagyon eltérő intenzitással jelentkeznek, illetve fognak jelentkezni a következő hetekben. A jelenlegi állapot szerint pontos megállapítást nem lehet tenni arról, hogy a negatív időjárási körülmények milyen hatással lesznek a termésre. A várható termésről pontosabb képet leghamarabb 2–3 hét múlva (a gyümölcshullás lezajlása után) lehet alkotni. Bizonyosan vannak olyan termesztőkörzetek, ahol lesz érdemi terméskárosodás, de az országos termésre kifejtett hatás jelenleg nem becsülhető.

Jelentős eltérések

A szakmai szervezetek megállapítják: a fagyok mértékében és időtartamában jelentős eltérések voltak termőtájanként, illetve termesztőkörzetenként. Az északi és északkeleti régióban kialakuló március 27-ei és az április 12-ei fagyok már érzékeny állapotban érintették a csonthéjasokat (virágzás előtti állapot, illetve virágzás), de még nem okozhattak érdemi problémát az almánál. Az április 18-ai hajnali fagyok a legérzékenyebb (kisgyümölcs) stádiumban érték a csonthéjasokat, és közel hasonlóan érzékeny állapotban (teljes virágzásban) az almát. Az április 21-ei – főleg dunántúli – fagyok elsősorban a csonthéjasok és a körte, másodsorban az alma termés­eredményeit ronthatják.
hirdetés