Egyetemek, túlképzésre ítélve

Egyetemek, túlképzésre ítélve

A franciaországi diáktüntetések oka az úgynevezett első munkavállalási törvény, amely a jövő hónapban lép életbe, és amely lehetőséget ad a munkaadónak, hogy két éven belül indoklás nélkül elküldje a 26 évnél fiatalabbakat.

Mindenki egyetért abban, hogy túlképzés van a francia felsőoktatásban. Pontosabban: náluk is. Mint ahogy lényegében mindenütt Európában. Magyarországon is.

Az alsó harmad

Mi vezetett ide, van-e megoldás, mi a helyzet a Miskolci Egyetemen? Ezeket kérdeztük dr. Bíró György egyetemi tanártól, a Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyettesétől.

Dr. Bíró György elmondta: Magyarországon körülbelül tíz éve kezdődött el a felsőoktatás felduzzasztása. Rossz irányt vett a hazai egyetemi képzés, amikor átvette az európai gyakorlatot. A túlképzés következtében a végzetteknek egy jelentős hányada nem jut munkához.

Hogy – például – mely szakmákban? A rektorhelyettes a jogászt és a közgazdászt említi, megjegyezve: Magyarországon 42 helyen bocsátanak ki közgaszdászokat, és 9 intézményből jogászokat. A saját – jogászi – szakmájáról ezt mondja dr. Bíró György: a végzettek „felső harmada” talál magának jó munkát, a „középső harmad” is el tud helyezkedni, az „alsó” már alig. Ma ezt a helyzet.

Intelligens szakmunkás

A mérnökök iránt nagy a kereslet, de jó tudni: a munkáltatók zöme „intelligens szakmunkást” keres, a régi értelemben vett technikust. (Egyébként ma feleannyit, mint húsz éve.)

Dr. Bíró György egyetért azzal, hogy a hallgatói létszámok az országban „szabadjára vannak engedve”.  Ehhez „társul”, hogy olyan szakmák iránt is tömeges az érdeklődés, amelyeknél a végzetteknek csak csekély részére van igény. Az egyetemek létérdeke: betölteni a létszámkeretet, lényegében bármi áron. Ez az egyik oka a túlképzésnek.

A kétlépcsős képzésről ezt mondta a tanulmányi rektorhelyettes: a második lépcsős képzésben ragaszkodni kell a minőségi követeleményekhez. Ez garantálhatja a magasan kvalivifikált oktatói kar megőrzését is. Ami azért is fontos, mert az egyetem nemcsak tanít, hanem kutat is.

SzG
hirdetés