Egyetemistákat is maga mögé utasított

Mikó Botond
Mikó Botond
Nyíregyháza – Fura, ha egy portré nem az alany bemutatásával kezdődik, most mégis kivételt kell tennünk, mert az ifjú informatikus egyik találmánya, a fiatalokat szelektív hulladékgyűjtésre tanító mobilalkalmazás, Szelekt Ákos neve bizonyára ismerősebben cseng az olvasóknak.

Az okostelefonokra ingyenesen letölthető oktatójáték megálmodója, a Széchenyiben frissen érettségizett, egyetemre készülő egykori apáczais diák, Mikó Botond tehetségének és céltudatosságának köszönhetően mára elérte azt, amire másnak talán egy élet is kevés: sikeres vállalkozó, tele tervekkel és alkalmazásfejlesztési megbízásokkal.

Bár a tanulás, a munka és a magánélete mellett nem sok szabadideje van, nyomatékosan kérte, hogy ne a Facebook­on vagy telefonon faggassuk múltjáról, jelenéről és jövőképéről. – A személyes kapcsolatokat kedvelem, legyen szó üzleti vagy baráti beszélgetésekről. Egy lájk sosem pótolhat egy kézfogást, ahogy egy szmájli sem egy igazi nevetést – magyarázta Botond, akitől megtudtam: talpraesett középiskolásként tapasztalt egyetemistákat utasított maga mögé, amikor alkalmazása dobogós lett a budapesti műszaki egyetem versenyén. Aztán újabb fába vágta szellemi fejszéjét: köbözőprogramot írt egy fakitermelő cégnek, s megszületett a „szabolcsi Tamagocsi”, Szelekt Ákos is.

Tele van ötletekkel

– Egyre-másra érkeznek a felkérések, tele vagyok ötletekkel, de nem panaszkodom. Imádom a munkám, örülök a sikereknek, és élvezem az egyre nagyobb önállóságot, szabadságot. Ugyanakkor mérhetetlenül hálás vagyok a szüleimnek, akik büszkék rám, és mindenben támogatnak. Bár lényegesen kevesebb a szabadidőm, mint a kortársaimnak, azért én is eljárok szórakozni a barátaimmal és a barátnőmmel. Nemsokára Tisza-túrára megyek, ahol négy nap kellemes kikapcsolódás vár rám. Ja, és az okostelefonomra is… – tette hozzá nevetve a fiatalember.

– KM-PI –
hirdetés