Kurzusok

2020.04.08. 14:00

Ha unatkoznál, vár a Yale!

A világ legmenőbb egyetemeinek oktatóitól tanulnak a világháló segítségével.

Minden pillanat hasznosan tölthető el a képernyők előtt

Forrás: Onlinestudies

Az online térnek köszönhetően most annyit és azt tanulhat mindenki, amennyit akar, amennyiben a koronavírus-járvány miatti intézkedések által nyert otthoni időt hasznosan szeretné eltölteni. Ha egyetemista az illető, a világ bármelyik menő egyeteméről szerezhet magas szintű ismereteket. Némi pénz ellenében pedig a megszerzett tudásáról tanúsítványt is kiállítanak, ami bizonyosan jól mutat majd az önéletrajzban. Erről meséltek lapunknak olyan egyetemisták, akik home office-ban is igyekeznek a tudásukat fejleszteni.

Bármikor kiiratkozhatnak

– A Coursera (coursera.org) egy internetes angol nyelvű kurzusokat tömörítő weboldal, ahol mindenkinek, akit ez érdekel, különféle képzéseket kínálnak az egyetemek a világ minden tájáról – mondta el lapunknak az ELTE BTK-n utolsó évét töltő M. Fanni. – Ide térítésmentesen bárki bejelentkezhet, és ha nem azt kapta, amire számított, bármikor kiiratkozhat, illetve a választott kurzus menet közben fizetőssé is tehető. Aki szeretné látni, hogy az érdekesnek ígérkező téma valóban hasznos-e, éppen ezért egyelőre fizetni sem akar, az „Enroll for Free” opciót választja. Ebben az esetben is hozzájuthat minden oktatási anyaghoz, megnézheti az előadás-videókat, elvégezheti a kiszabott feladatokat, de a kurzus teljesítéséről nem lesz papírja.

Megfizethető

– A fizetősök kapcsán se gondoljon senki horribilis összegekre – folytatta Fanni. – Én jelenleg két kurzusba is belekezdtem. Egyet Írd meg az első könyved! (Write Your First Novel) néven a Michigani Állami Egyetemen vettem fel, egyet pedig A jóllét tudománya címmel (The Sci­ence of Well-Being) a Yale-en. Mindkettő 49 dollárba kerül, ami átszámítva nagyjából 16 ezer forintot jelent. Ezekben a kurzusokban az a legjobb, a saját tempónkban haladhatunk. Bejelentkezés után a rendszer ugyan automatikusan generál egy időbeosztást, de olyan időtartamot ajánl a munkavégzéshez hetekre lebontva, ami kényelmesen vállalható.

Sok a szabad óra

– A járványhelyzet miatt most a kényszerű itthonlét annyi szabad órát adott, hogy én például a The Science of Well-Being kurzus első heti anyagát gyorsan feldolgoztam. Ezért is fogtam bele egy másikba, sőt tervezem egy harmadik felvételét. A kurzusok videói alatt az előadások szövegét és a tesztet is megtalálom. A tesztek mindig egy adott dátumra vannak időzítve. A határidőket érdemes ugyan betartani, de nem kizáró ok, ha mégis elcsúsznánk velük. A gyakorlati feladatok nehézségi foka ugyancsak kurzusfüggő. A képzés és a számonkérés angolul folyik, de a Pekingi Egyetem például indít kínai nyelvkurzust kezdőknek. Mivel halljuk, olvashatjuk és jó eséllyel aktívan is használhatjuk az angolt, a nem túl biztos nyelvtudás remekül csiszolható a Courserá­val. Minden kurzusnak saját, a képzés várható hosszát is megadó adatlapja van. Sok amerikai campus ajánlja magát: a michigani, pennsylvaniai, illinois-i vagy olyan híresek is, mint a Stanford, a Prince­ton vagy a Yale. De akár a holland leideni vagy a moszkvai egyetemek, sőt a Google vagy az IBM kurzusai közül is választhatunk – foglalta össze a legfontosabbakat Fanni.

Online diákok

– Nekem a családunk egyik kedves ismerőse, afféle online diák ajánlotta a Courserát, jól tudva, hogy vevő vagyok az új ismeretekre. Azóta kiderült számomra, hogy más hasonló oldalak is léteznek, egyszer talán azokra is ellátogatok – mindezt már Fodor Ágnes tette hozzá, aki szerint a YouTube vloggerei is ajánlanak hasonló lehetőségeket a „studytube projektek” címszó alatt. – Én eddig alapvetően az érdeklődési körömet jártam körbe, mostanában viszont nyitni szeretnék, és felvennék a komfortzónámon kívüli kurzusokat is, például a kínai nyelv is érdekelne. Eddig a Kaliforniai Egyetem, Irvine-en (UCI) végeztem három angol nyelvtanra vonatkozó kurzust (Tricky English Grammar, Perfect Tenses and Modals, Adjectives and Adjective Clauses), a Kaliforniai Egyetem, Davisen egy autizmusról szólót (Autism Spectrum Disorder), a Yale-en pedig egy klasszikus zeneit (Introduction to Classical Music). Most épp kortárs művészeti képzésben veszek részt, legközelebb viszont szeretnék a különböző ételek tápanyagértékéről tanulni, biztosan ez a tudás sem lenne haszontalan.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában