Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.24. 11:47

A fű és a designer-drogok a "menők"

<p>Miskolc - A fiatalok többsége füvet szív, emellett a designer-drogokat használják leginkább.</p>

Az egészséget választ a drogok helyett!

Szenvedélybetegségek megelőzésével, szenvedélybetegek kezelésével foglalkozó civilek tanácskoztak.

A miskolci Városháza Ovális termében gyűltek össze csütörtökön azon civil szervezetek képviselői, amelyek a szenvedélybetegségek elleni harc frontvonalában dolgoznak. Az ENSZ 1987-ben nyilvánította június 26-át kábítószer-ellenes világnappá, ami most alkalmat adott arra, hogy bemutatkozzanak, találkozzanak egymással a Miskolcon és környékén a drogprevencióban, szenvedélybeteg-ellátásban dolgozók.

A szakmai napon többek között bemutatkozott a miskolci drogambulancia, az Önmegvalósítás Egyesület, az Alkoholizmus Elleni Egyesület és a Baptista Szeretetszolgálat is, és a megjelentek bepillantást nyerhettek a kormányzati munkát segítő Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok tevékenységébe is. A felszólalásokból kiderült: a „drog” fogalmát kiterjesztve kell értelmezni, ide értendő minden olyan anyag rendszeres használata, ami függőséget okoz, de a játékszenvedélyt és újabban a munkamániát is hasonló módszerekkel kell kezelni. A konferencia alkalmat adott arra is, hogy a párhuzamosságokat megszüntessék, a civil szervezetek összehangolják tevékenységüket, mert gyakran előfordul, hogy egy iskolában négy-öt szervezet is tart drogprevenciós előadásokat, míg más oktatási intézménybe senki sem jut el.

A füvet és a designer-drogokat használják

Juhászné Ceglédi Tünde, a miskolci drogambulancia vezetője munkatársunk kérdésére elmondta, rendszeresen 2800 kábítószer-használóval áll kapcsolatban az ambulancia, évente pedig úgy ötszázan vesznek részt rendszeresen a kezeléseken. A fiatalok általában marihuána-használók, sok közülük csak kipróbálta a füvet és „elterelésen” vesz részt. (Ez a lehetőség azok számára nyitott, akik ellen első alkalommal indult fogyasztással elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége miatt büntetőeljárás, és cselekményükkel más bűncselekményt nem valósítottak meg.)

A fiatalok kábítószer-használatára jellemző még az úgynevezett designer-drogok alkalmazása. A szintetikus drogok közül korábban az ecstasy és a speed fogyasztása volt a leggyakoribb, ma már inkább azokat az anyagokat használják a fiatalok, amelyek nem szerepelnek a kábítószerlistán, de hatásuk hasonlít a tiltott szerekére. A konferencián kiderült az is, hogy a kábítószer-használóknak mindössze 8-10 százaléka kér, illetve kap segítséget a leszokáshoz.

Juhászné Ceglédi Tünde elmondta még: a kábítószer-használat elleni legjobb védekezés a megelőzés, amit ma már nem elég kamaszkorban elkezdeni, mert a gyerekek ilyenkorra már gyakran túl vannak az első önálló tapasztalatukon, éppen ezért a felvilágosító munkát az általános iskolásoknál kell kezdeni. A konferencián elmondták még: a közösségeknek, a fiatalok körében szervezett tartalmas programoknak fontos szerep jut a drogprevencióban. Ismertették Miskolc szenvedélybetegség-megelőzési programjának tervezetét is, melyet a jelenlévő szakemberek segítségével tovább bővítettek.

A Városháza előtti téren a kábítószer-ellenes világnap alkalmából utcai rendezvényeket is tartottak – éppen akkor csendültek fel a Képzelt riport egy Amerikai popfesztiválról című zenés darab első akkordjai, amikor a konferencia elkezdődött.

ÉM-SZP


Miskolc - Az Országos Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a szenvedélybetegségekkel foglalkozó civil szervezetekkel együtt szakmai napot tart 2011. június 24-én délelőtt 10 órától a Városháza Ovális tárgyalójában.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!