„Egyik legfényesebb csillag az életrajzomban”

Madácsy István az idei grafikai biennálé nagydíjasa. Korántsem ez a művész első miskolci elismerése.

Az immár huszonharmadik alkalommal (múlt szombaton) megnyitott Miskolci Grafikai Biennálé több mint féltucatnyi díjazottja közül Madácsy Istvánnak ítélte a zsűri a legrangosabb elismerést, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata nagydíját. A nyíregyházi képzőművész tavaly a Téli Tárlaton is jól szerepelt, sőt, a borsodi megyeszékhelyen művészi kapcsolata régi és rendkívül gyümölcsöző.

Észak-Magyarország: Hogyan kezdődött?

Madácsy István: Régi szerelem ez Miskolc iránt. Képzőművészeti főiskolás koromig nyúlik vissza. Eszik Alajos tanár úr vezetésével 1990-ben vagy ’91-ben jártunk az itteni Művésztelepen. Ekkor kezdődött a kapcsolat. Dobrik István (a Miskolci Galéria vezetője – a szerk.) nevét feltétlenül meg kell említenem, rengeteget köszönhetek neki, ő már akkor, főiskolásként biztatott. És nem mellékesen később ő nyitotta meg az első önálló kiállításomat Tiszaújvárosban. A pályámon az első díjat is neki köszönhetem.

Észak-Magyarország: Ez már egy biennálén esett?

Madácsy István: Volt egy díj korábban, ami, azt hiszem, már nincsen, fiatal tehetségeknek vagy hasonló címen, megkaptuk talán öten. Inkább jelképes díj volt, de meghatározó élményt jelentett. Visszajárok tehát immár 15-16 éve ebbe a városba, elég rendszeresen. Nemcsak hogy azóta az összes biennálén szerepeltem, de a Téli Tárlatokon is. Barátokat szereztem, miattuk amúgy is el szoktam ide látogatni. A Művésztelep vezetői is osztálytársaim voltak. E hó 20-án megyek legközelebb, a nyíregyházi főiskola grafikai telepét fogom vezetni a miskolci Alkotóházban.

Észak-Magyarország: Mit helyet foglal el pályáján a mostani elismerés?

Madácsy István: A miskolci rendezvény az ország legnagyobb, legrégibb, legpatinásabb grafikai kiállítása. Ezért is nagyon fontos és örömteli ez a díj. Ha úgy vesszük, ez a magyar grafikában elérhető legnagyobb elismerés. Visszamenőleg 1961-ig terjedően beállni egy ilyen sorba, ami Kondor Bélával kezdődik… Az egyik legfényesebb csillag az életrajzomban. Talán nem szerénytelenség összeszámolnom: hetedszer szerepelek a biennálén, ez az ötödik díjam… Jó arány. Egy útnak fontos állomása. Hosszú munka eredménye. Mindig komolyan készülök; nem mint sok más művész, aki csak kihúzza a fiókot elővesz egy régebbi munkát és beadja.

XXIII. Miskolci Grafikai Biennále

Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum

2006. június 3 – szeptember 3.

Díjazottak:

1. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata nagydíja: Madácsy István

2. Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma díja: Sóváradi Valéria

3. Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata díja: Butak András

4. Kovács Tamás díj (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány): Kótai Tamás

5. Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete díja: Pataki Tibor

6. A Magyar Grafikáért Alapítvány díja: Gallusz Gyöngyi

7. Magyar Grafikusművészek Szövetsége díja: Fa Marianna

8. Magyar Rézkarcoló Művészek Egyesülete díja: Juha Joro

9. Magyar Elektrográfiai Társaság díja: Koroknai Zsolt

10. Fiatal Képzőművészek Stúdiója díja: Ferenczy Zsolt

11. Godot Galéria díja: Egle Anita

12. MissionArt Galéria díja: Horváth Kinga

13. Miskolc Város Kulturális és Sport Bizottsága díja: Szurcsik József

14. Operafesztivál Kht. díja: Lévay Jenő

15. Szépmesterségek Alapítvány díja: Lengyel Orsolya

A hagyományos Miskolci Grafikai Biennálén az idén harmadszor adták át a Kovács Tamás-díjat. Az idei évben a díj összegét, 200 000 forintot az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ajánlotta fel. A díjat a zsűri által kiválasztott művésznek – Kótai Tamás – június 3-án, az ünnepélyes megnyitó alkalmával adták át, Kovács Tamás özvegye, valamint az alapítvány képviselői jelenlétében.

BAL
hirdetés