Egyre gyakoribb a zöld hályog

Egyre gyakoribb a zöld hályog
© Illusztráció: BT.com
Budapest – Egyre gyakoribb a zöld hályog (glaukóma), ami egy észrevétlenül kialakuló betegség, így esetében a szűrővizsgálat végzése kiemelten fontos – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.


Nagy Zoltán Zsolt azt mondta, 45-50 éves kor felett évente szükséges a szűrővizsgálat. Elmondta: glaukóma esetén a szemnyomás megemelkedik, a szemgolyók keringése közötti egyensúly megbomlik. A betegség lassan alakul ki és legtöbbször nem okoz fájdalmat, így nagyjából tünetmentes. De ha a beteg látótérkiesést tapasztal, akkor visszafordíthatatlan állapotába fejlődött a kór – hangsúlyozta.

A zöld hályognak van egy ritkább változata is, a glaukómás roham, amely akkor alakul ki, ha a beteg szemnyomása az átlagosnak a háromszorosára emelkedik. Ez inkább az időseket érinti, nagy fájdalommal jár és helyrehozhatatlan károsodásokat okozhat a látóidegben – magyarázta Nagy Zoltán Zsolt. A műsorban elhangzott, hogy a zöld hályog a vakság második leggyakoribb kialakulási oka.

– MTI –
hirdetés