Egyre sűrűsödnek a „szereteterdők”

Szanicza László és felesége, Brigitta második gyermeküknek, Csengének is elültettek egy hárscsemetét az Életfa-ligetben
Szanicza László és felesége, Brigitta második gyermeküknek, Csengének is elültettek egy hárscsemetét az Életfa-ligetben - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Az idén hetvennyolc család ültetett fát újszülött gyermeke tiszteletére a Búvár utcai ligetben.

– Soha nem voltunk még ennyien, örömmel látom, hogy minden évben egyre többen csatlakoznak az akcióhoz, amit 2014-ben indult, mostanra pedig háromszáz facsemetével lett gazdagabb a városunk – mondta elöljáróban dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere hozzátette: ahogy az elültetett fák gyökeret eresztenek, úgy kötődnek majd a most még pici gyerekek a megyeszékhelyhez. Bárhová kerülnek a világban, tudják, hogy a szülővárosukban van egy fájuk.

– Az idén az első, Alkotás utcai játszótér mellett kialakított ligethez hasonlóan ez is betelik, jövőre újat nyitunk, így nem lesz akadálya a program folytatásának – árulta el dr. Kovács Ferenc.

Tudjuk, hová tartozunk

Dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórház főigazgatója meghatottan szólt a szülőkhöz, nagyszülőkhöz.

– Hiszem, hogy az egészséges lokálpatriotizmus előreviszi az embereket, fontos, hogy tudjuk, hová tartozunk. A világot meg lehet ismerni és rengeteget lehet tanulni, de lényeges, hogy mindig visszatérhessünk oda, ahonnan elindultunk – mondta a program megálmodója, aki arra biztatta a fiatal anyukákat és apukákat, hogy ültessenek a város „szereteterdeiben” minél több fát.

– Nagyon örülünk annak, hogy minden évben egyre nő az elültetett fák száma. Kívánjuk, hogy amikor kilátogatnak a lassanként erdővé sűrűsödő ligetekbe, nyugalom és boldogság töltse el a szívüket – tette hozzá Ignéczi Csabáné, a NyírVV ügyvezetője.

A rendezvényen, mely a facsemeték megszentelésével és közös elültetésével zárult, műsort adott a Szabolcs Néptáncegyüttes is.

Két kis összekötött élet

Harsányi Vivien nyolc hónapos kisfiának, Bencének ültetett el egy csinos kis hársfát. Mint mondta, rendszeresen kijárnak majd és gondozzák a csemetét, így fiuk is látja: ahogyan ő nő, úgy cseperedik a fája is.

Mészáros Tamás egyedül képviselte a családot.

– A feleségem ötlete volt a faültetés. Próbálunk környezettudatosan élni és erre neveljük majd a gyermekünket is. A két kis élet összeköti a természetet és a családot, együtt nevelkedik majd a csemete és a csemeténk.

– Az első fát, Kendéét 2016-ban ültettük el, egyértelmű volt, hogy Csenge is kap egyet. Családi program a csemeték látogatása, gondozása – simogatta meg karjaiban szendergő kislánya hátát Szaniczáné Bene Brigitta. Férje, László hozzátette: szeretik a természetet, gyermekeiket is ilyen szellemben nevelik.

CsA
hirdetés