Egyre több a gombás fertőzés a fákon – Halálos is lehet az emberre

A fertőzés elsősorban a csonthéjas gyümölcsfákon terjed
A fertőzés elsősorban a csonthéjas gyümölcsfákon terjed - © Fotó: KM
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Az elsősorban csonthéjas gyümölcsfákon kialakuló, tömegesen terjedő Schizophyllum commune egyike azoknak a gombás fertőzéseknek, amelyek az emberre is komoly veszélyt jelenthetnek – tájékoztatta lapunkat Vajna László.

Légtérbe kerülő spórák

Az Újfehértón kutatóintézetet működtető Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa szerint a kórokozó a légtérbe kerülő spórák révén juthat be a szervezetbe, ez pedig a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű fertőzéseket is okozhat. A beteg, pusztuló fákon megjelenő gombák elszaporodása nemcsak az elhanyagolt gyümölcsösökben, hanem a városi parkokban és tereken is egyre elszomorítóbb méreteket ölt. Ezeket a (többnyire emberi mulasztás következtében kialakult) gombás megbetegedéseket azonnal kezelni kell.
Vajna László tudományos főmunkatárs hozzátette: a gyümölcsösünk telepítése előtt mindenképpen forduljunk szakemberhez, mert a talaj és a szaporítóanyag minőségének ellenőrzése életbevágóan fontos.

Szinte lehetetlen

A már fertőzött gyümölcsfákat nagyon nehéz, szinte lehetetlen kigyógyítani. A fertőzés korai felismerésekor sebkezeléssel, permetezéssel esetenként legyőzhetők a kórokozók, a megelőzéssel azonban jelentős anyagi kártól kímélhetik meg magukat a gazdák. A motoros fűkaszák által okozott, fertőzésekre különösen érzékeny sérülések ellen például könnyű védekezni egy, a fa törzsére helyezett műanyag védőhengerrel.
A megfelelő szaporítóanyag szintén hangsúlyos a megelőzésben, ezért lényeges, hogy a csemetéket szigorúan csak az ellenőrzött faiskolákból szerezzük be.

KM
hirdetés