Életstílus

2013.04.17. 13:45

A légszennyezés és a dohányzás a legsúlyosabb egészségügyi kockázatok közt Kínában

Sanghaj, 2013. április 17., szerda (MTI) - Nem a járványos megbetegedések, sokkal inkább az elméletben elkerülhető krónikus betegségek jelentik a legnagyobb egészségügyi kockázatokat ma Kínában - vélik szakértők.

Sanghaj, 2013. április 17., szerda (MTI) - Nem a járványos megbetegedések, sokkal inkább az elméletben elkerülhető krónikus betegségek jelentik a legnagyobb egészségügyi kockázatokat ma Kínában - vélik szakértők.

A sina.com hírportál által idézett, nemzetközi együttműködésben készült tanulmány szerint ma az egészségtelen táplálkozás, a kezeletlen magas vérnyomás, a bel- és kültéri légszennyezés és a dohányfüst belélegzése jelentik a vezető egészségügyi kockázatokat Kínában. A jelentést a kínai járványügyi hivatal, az Orvosi Kollégiumok Pekingi Uniója, az egészségügyi statisztikai intézet, valamint a Washingtoni Egyetem és az ausztrál Queensland Egyetem kutatói jegyzik. A dokumentum az 1990 és 2010 közötti egészségügyi statisztikákat és trendeket nagyító alá véve állította fel a legsúlyosabb egészségügyi kockázatokat részletező listáját.

A tanulmány készítői megjegyzik: a kínai halálozási statisztika mindezekben a kategóriákban kiemelkedik a legfejlettebb 20 országot tömörítő G20-csoport tagjainak átlagából. A jelentés ugyanakkor elismerően szól a kínai vezetés évről évre fokozódó erőfeszítéseiről, melynek következtében növekedést mutat a várható élettartam, s visszaszorulóban van a fertőző betegségek miatti halálozás.

A nem járványos, elméletben elkerülhető, krónikus betegségekkel regisztráltak száma ugyanakkor továbbra is növekedést mutat, ezek megelőzésére a jelenleginél pontosabb szabályozások szükségesek. Hogy a krónikus betegségek milyen komoly veszélyt jelentenek, azt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi becslései is jól mutatják. Ezek szerint az összes haláleset mintegy 80 százalékáért felelősek, az egészségügyi rendszer teljes kiadásainak pedig 70 százalékát teszik ki. A dohányzással összefüggő megbetegedések miatt évente több mint egymillióan halnak meg az országban, míg - a Világbank egy szintén korábbi jelentése szerint - a légszennyezés legalább 200 ezer ember korai halálához járul hozzá évente.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!