Nagyvilág

2011.05.13. 19:06

Vasco da Gama leszármazottja egy kárpátaljai festőművész?

<p>A legendás portugál hajós és felfedező Vasco de Gama 10. generációs közvetlen leszármazottjának tartja magát a Munkács közelében élő Bokotej Lóránt festőművész – írja a Zakarpattya Online.</p>

A Beregszentmiklóson (Csinagyijevón) lakó és alkotó 67 éves férfi a Hazeta po-ukrajinszki c. lap újságírójának vallotta be, hogy Marika nővérével mintegy 20 évvel szerzett tudomást a nem mindennapi rokonságról. Egy ízben meglátogatták az édesanyjuk Budapesten élő másod-unokatestvérét, Vasco Erzsébetet, aki beszámolt nekik arról, hogy a levéltári adatok szerint a család a híres portugál hajóstól származik, mégám egyenes ágon.

Az unokanagynéni úgy tudta, hogy Vasco da Gama egyik fia összeveszett az apjával, elhagyta a szülői házat és vándorútra kelt Európában. Útja során elvetődött Budapestre, ahol egy ideig a királyi udvarban élt. Később elvetődött a mostani Kárpátaljára, ahol megnősült és családot alapított. Anyai ágon a família azóta is a Vasco, azaz ma már a Vaszko családi nevet viseli.

Rejtélyes rokonsági kötelék

Bokotej Lóránt azóta is igyekszik mindent megtudni a híres rokonsági kötelékről, ám mint elmondta, határon túliként csak korlátozott hozzáférése van a magyarországi levéltári adatokhoz. Ifjú korában egyébként ő maga is vonzódást érzett a tengerhez, és szeretett volna a szovjet haditengerészetnél szolgálni, ami azonban nem sikerült.

Csupán egyszer jutott el a Fekete-tengerhez, ahol boldogan vetette magát a hullámok közé, és mintegy fél kilométert be is úszott, a visszaúton azonban annyira kimerült, hogy kis híján odaveszett. A kínos emlék ellenére azonban festményein vissza-visszatérő motívumként időnként megjelenik a tenger. Képeire híres vásárlók is akadtak. Egyik alkotását például a kanadai kormányfőnek szánt ajándékként vásárolták meg, egy másik vészna pedig egy kenyai herceg palotáját díszíti.

- Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!